close
България

На 17 януари Ямбол чества 140 години от Освобождението си

1 -qmbol

С поредица от събития на 17 януари Ямбол ще отбележи 140-та годишнина от Освобождението си от османско владичество. По повод честванията е отпечатана специална брошура, илюстрираща ключови моменти от събитията през зимата на 1877-1878 г. Като акценти са представени участието на ямболски опълченци в Руско-турската освободителна война, „Петте дни на ужаса“, които градът преживява след падането на Плевен, както и посрещането на руските войски на 17 януари 1878 г. В брошурата са поместени спомени на участници в драматичните събития, сред които  този на руския генерал Сергей Гершелман, който описва Ямбол така: „Днешното положение на някога  цветущия Ямбол заслужава напълно съчувствие. Едва ли ще се намери на театъра на войната град, толкова пострадал от грабежите и пожарите като този. Жителите ходят като сенки около развалините на своите домове…“. Сред темите в информационния материал е и проектирането и ушиването на легендарното „Браилско знаме“ – първообраз на националния ни трибагреник. Знамето е сътворено по идея и с личните средства на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов и ушито от дъщеря му Стилияна. Брошурата, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Ямбол, ще бъде разпространена във всички училища и детски заведения в града, културни институти и учреждения.

На самия 17 януари програмата на честванията започва в тържествена церемония пред паметника, отбелязващ мястото, където са посрещнати руските войски. Началото е в 10.30 часа. Събитието включва и възстановка на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол и срещата на руските войни с жителите на града. В пресъздаването на историческия момент ще участват възстановчици от Музея на бойната слава в Ямбол и от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

В 11.00 започва шествие по улиците на града до Паметника на загиналите за националното освобождение, където също ще бъдат положени венци и цветя на признателност. Веднага след това – от 11.30 ч. в Културно-информационен център „Безистен“ ще бъде представена презентация на Регионалния исторически музей на тема: „17 януари 1878 г. – Подвиг, Свобода, Ново начало“. Програмата продължава с музикално-поетичен рецитал с участието на ямболски ученици.

По повод годишнината за първи път в града ще бъде представена и специалната изложба „Руско-турската освободителна война в гравюрите на чуждестранните художници“. Експозицията се открива от 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“. Програмата на честванията завършва с празничен концерт в Зрителната зала на община Ямбол от 18.30 часа. Тематичната вечер включва изпълнения на вокалните групи „Россиянка“ и Българо-руски хор „Славяне“ – гр. Сливен, на ямболската песенна формация „Пятница 13“, както и представяне на двете най-големи танцови школи в града „Ромбана“ и „All steps“.

Кметът на Ямбол Георги Славов кани всички родолюбиви граждани да се включат в проявите, посветени на 140-та годишнина от Освобождението на града.

e-pokana