close
България

На 8 септември организират обучение за бургазлии и демонстрации на доброволци по случай Световния ден на първата помощ

pyrva-pomotsh

Областната организация на БЧК-Бургас ще отбележи Световния ден на първата помощ, 8 септември, с обучение за бургазлии от всички възрасти. Курсът ще се проведе от 9:30 ч. – 12:00 ч. в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“. Обучението по Първа долекарска помощ ще включва теми като: основни правила и съвети за безопасност, безсъзнание, действия за съживяване на дете и възрастен без пулс и дишане, задавяне, кръвотечения, изгаряне, счупване и третиране на някои спешни състояния като инфаркт, инсулт, астматичен пристъп, алергични реакции, епилептичен припадък и други. Обучението ще бъде с вход свободен, а инициативата дава началото на серия от мероприятия, с които БЧК-Бургас ще отбележи септември като месец на първата помощ и пътната безопасност.

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, от 2000 г. насам всяка втора събота на месец септември се чества Световният ден на първата помощ. Тази година той ще бъде отбелязан за осемнадесети пореден път под мотото „Първи действия при пътнотранспортно произшествие“. Темата за злополуките на пътя е изключително актуална – всяка седмица в България загиват повече от 15 човека, а над 150 са пострадалите с тежки наранявания, част от които остават с трайни увреждания.

При ПТП най-важна е помощта в първите минути след инцидента. Много често тя е решаваща за спасяването на човешки живот. В повечето от случаите тази помощ се извършва от очевидци на злополуката, затова е необходимо колкото се може повече хора да бъдат обучени да оказват първа помощ, съобщават от областната Червенокръстка организация.