close
България

Новата транспортна схема влиза в сила от 26 ноември

burgas-spirka

Новата транспортна схема на Бургас влиза в сила от 26 ноември, събота. Датата е избрана умишлено, за да може гражданите да се адаптират към нововъведенията през по-спокойните почивни дни. Промените се случват по проекта „Интегриран градски транспорт“, благодарение на който Бургас успя да обнови изцяло автобусния си парк и значително да подобри своята инфраструктура.

След като свикнаха с новата система за електронно таксуване в градския транспорт, бургазлии ще ползват още няколко значителни нововъведения в схемите на движение. Промените са съобразени не само с настоящата пътна обстановка в града, но и взимат предвид бъдещото му разрастване.

Линиите минават през специалните бусленти и умните светофари, за да могат максимално бързо да изпълняват курсовете си. С новата транспортна схема се оптимизират маршрутите на градския транспорт и по този начин се намалява излишното им дублиране. Това ще доведе до значително облекчаване на трафика и вредните емисии в града. Разписанията на новите линии също са предвидени така, че да се допълват максимално.

Това означава, че хората по-често ще ползват повече от едно превозно средство, за да стигнат до крайната си цел. Въпреки това пътуването няма да се оскъпи, благодарение на новата система за електронно таксуване, а точно обратното. При въвеждане на новата транспортна схема, на онези, които ползват само 1 линия, от картата ще се отнемат 0.95 лв., при второто прехвърляне в рамките на 45 минути – 0.05лв., а всяко трето и следващо в рамките на този интервал от време ще е безплатно.

Гръбнак на схемата ще бъдат двете бързи линии „Б1“ и „Б2“, които ще свързват кварталите „Изгрев“ и „Славейков“ с „Меден рудник“. Те ще са значително по-ефективни от досегашната „211“. Двете разклонения, идващи от Терминал „Изгрев“ и “Славейков“, се обединяват в района на хотел “Мираж“ в едно общо трасе, преминаващо по бул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Сан Стефано“. От Централната автобусна спирка, маршрутът на Бързите автобусни линии продължава по ул. “Христо Ботев“, ул. “Иван Вазов“, ул. “Индустриална“, ул. “Спортна“, до ул. “Тодор Александров“. По ул. “Захари Стоянов“ те  достигат до Терминал “Меден Рудник“, за да обслужат и най-големия жилищен район на града.

Друг ключов елемент от новата транспортна схема са захранващите линии. Благодарение на тях градският транспорт ще има възможност да обслужва по-ефективно вътрешността на кварталите. Подобна линия ще е новата „4“. С досегашната „4“, която вече остава в историята, тя ще си прилича само и единствено по името, тъй като ще обслужва само Централна градска част. Тя ще тръгва от Автогара „Запад“, след което ще преминава през булевард „Демокрация“, улица „Гладстон“ и отново ще пристига на Автогара „Запад“. Подобни захранващи линии, като новата „4“, ще са „13“ за ж.к. „Изгрев“ и „Славейков“,  „9“ за ж.к. „Меден рудник“.

Промяна в маршрута си получава линията „12“. Тя ще тръгва от Терминал „Славейков“, по маршрута на старата линия „12“, след което ще преминава през Автогара „Запад“, Терминал „Юг“, покрай Морската градина на Бургас, Терминал „Изгрев“, пред университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и ще приключва курса си на спирката, от която е потеглил автобусът.

В посока, обратна на маршрута на“12″, ще пътува новата линия „11“. И двете линии ще потеглят от Терминал „Славейков“.

Ще бъдат променени номерата на още няколко автобусни линии. Автобус №30, който пътува сега до квартал „Банево“, става №3, до квартал „Рудник“ ще пътува автобус с номер 6, от терминал „Славейков“ до квартал „Лозово“ – автобус с номер 7А. Линия №8 ще тръгва от Автогара „Запад“ и ще пътува до квартал „Горно Езерово“, като определени курсове ще обслужват спирките по ул. „Генерал Вазов“.

Повече информация за линиите можете да видите в картата. (Приложение)

За повече информация можете да следите сайтовете на „Бургасбус“ (www.burgasbus.info), Община Бургас (www.burgas.bg) и www.transportburgas.bg, където се качва всяка последна информация, свързана с градския транспорт.

При нужда се свържете със специализирания офис за работа с клиенти на „Бургасбус“ в Транспортна къща, с телефон 056 831 422, денонощен диспечер на „Бургасбус“ – тел. 056 810 943 и на електронната  поща: bourgasbus@abv.bg.

Не се колебайте да задавате своите въпроси и на служителите на „Бургасбус“ вътре в автобусите.