close
България

Нова Загора отбеляза тържествено 140 години от своето освобождение

DSC07609

С тържествен ритуал, на 13 януари, в навечерието на 140-те години от Освобождението на Нова Загора от турско робство, признателните жители на общината за пореден път сведоха глави пред паметта на свидните свои синове, дъщери и братски воини, загинали в неравна борба за извоюване на тъй дълго жадуваната свобода. На церемонията по отдаване на заслужена почит към героите от Руско-турската война /1877-1878 г./, пред паметника на Освобождението в градината до жп гарата, присъстваха кметът Николай Грозев и неговият екип, вицеконсулът на Руската Федерация в гр. Варна Александра Дергачева, народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет Нова Загора Георги Николов, общински съветници, обществени деятели и множество граждани.  В поклонението и честването на 140 години от Освобождението на Нова Загора се включиха и членовете на РК „Традиция“, децата от клуб “Млад родолюбец“ при НУ „Любен Каравелов“ и Група за руски песни „Русалини“ при НЧ „Напредък-2001“. „14 януари е паметна дата, дата свещена и изстрадана! В навечерието на 140-тата годишнина от нашето освобождение, ние отново прозираме смисъла на историзма за оцеляването на един народ след  500 века тежко робство, извоювал с цената на хиляди жертви своята свобода. Припомняме си историята на братята –освободители и техния безпримерен подвиг – кърваво измерение на нашето национално достойнство и бъдеще. Днес и завинаги трябва да сме благодарни, защото извоюването на нашата свобода е пример, неповторен в световната история, защото няма  друг случай, когато народът на една държава се вдига, за да помогне и освободи друг народ. Оставяйки костите на хилядите свои синове по далечни бойни полета, възкресявайки за нов живот държавността и институциите  на България, братска Русия остава завинаги в сърцето на българския народ.

Уважаеми съграждани,
Нека сведем чела и отново се преклоним пред мъчениците на свободата, да си припомни за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство, запалили огъня на националното ни пробуждане и възраждане!“ – каза в словото си кметът Николай Грозев. Той изрази своето убеждение, че в днешния век на изпитания и предизвикателства, ще съумеем да съхраним възрожденския стремеж на българите да вървят напред и да се развиват наравно с другите европейски народи, защото бъдещето ни зависи от всички нас, пазещи в сърцата си светостта на миналото, градящи нашата страна с мисъл за нас и нашите деца. Г-жа Александра Дергачева поздрави новозагорци със 140-та годишнина от Освобождението като изтъкна, че за нея е голяма чест да представя  Русия на  тържеството. Тя изрази увереност, че укрепването на братските взаимоотношения между двата народа ще продължи и в бъдеще, и че кървавите събития отпреди 140 години няма да потънат в забвение, защото България помни и се гордее със своето минало. Молебен за здраве на Нова Загора и панихида за героите, загинали за освобождението на града отслужиха новозагорски духовници.

Прозвучаха стихове с  благодарност към освободителите, след което присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание пред паметта на безбройните жертви. Припомниха си техния безпримерен подвиг, обещавайки си да бъдат верни техни следовници и да продължат да отстояват правото си на свобода. Последва поднасяне на венци и цветя и почетен залп, произведен от членовете на РК „Традиция“, а небето над всички засия с ослепителните отблясъци на зарята, за да не забравяме всички подвизите на загиналите за свободата на отечеството, онези, които ратуваха за правда и народовластие. За да следваме дирята от кръвта им, повтаряйки имената  им, ревностно пазейки семената на паметта, от които покълват чувствата на преклонение и заслужена почит от потомците.