close
България

Нова Загора почете паметта на Апостола на свободата

1 (1)

С поднасяне на венци и цветя и почетен караул днес /19.02/ новозагорци отбелязаха 145–тата-годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Събитието бе организирано от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков-1870” в памет на Дякона, който остава завинаги в българската история като най-голямата фигура на освободителното движение. Неговият плам и отдаденост, вяра в народа и жертвоготовност са мерилото, което трябва да използваме и днес. В знак на почит и преклонение пред живота на Левски, преминал с мисъл за родината и нейното освобождение, глави сведоха кметът Николай Грозев и цялото общинско ръководство, народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет – Нова Загора Георги Николов, общински съветници, културни деятели, деца от детски градини и училища и др.

В студения февруарски ден те запазиха едноминутно мълчание пред паметта на великия българин, така нужен ни и днес. Защото ако се научим да гледаме на настоящето си през очите на Левски, ако се опитаме да съизмерим вярата и делата си с неговите, всички препятствия по пътя ни напред ще бъдат преодолими! И нека Апостолът на свободата бъде пример за всички ни и не забравяме думите му: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме”.