close
България

Нова реанимационна маса получи Отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен от фондацията на  Силви Вартан

20170810_111333

Нова реанимационна маса получи отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен от фондацията на Силви Вартан. Оборудването бе представено от директора на лечебното заведение д-р Васислав Петров и началника на отделението д-р Таня Праматарова.

„Благодарни сме на Силви Вартан, която прояви такова участие към нуждите на нашето отделение и малките пациенти, чиито животи спасяват лекарите тук. Новото оборудване е най-висок клас и ще позволи нивото на медицинско обслужване да се повиши още повече. Нашата болница е една от най- добрите в региона, а специално отделението по неонатология, което е второ ниво на компетенция, смея да твърдя, е най-доброто, и като медицински персонал, и като оборудване“, заяви д-р Петров. Той подчерта, че са положени много усилия за условията, които са постигнати в отделението и се надява то да получи трето ниво на компетентност, което е най-високо според медицинските стандарти. Неонатолозите в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен поемат и всички тежки случаи на деца, които са родени в други лечебни заведения, когато имат нужда от продължително лечение и диагностично уточняване.

„Реанимационната маса е предназначена за така наречените „първи пет златни минути“ след раждането. Изключително важна е за бебетата, родени преждевременно. Реанимацията в първите минути е залог за живота и здравето на тези деца“, каза д-р Праматарова.

Масата включва всичко нужно за качествена реанимация, като осигурява допълнително необходимите след раждането на бебето топлина и осветление, подаването на кислород и всички останали процедури. „80 процента от новородените преждевременно деца се нуждаят от реанимация в родилна зала“, каза д-р Праматарова. Тя благодари на Силви Вартан и нейната фондация за това, че на малките пациенти се дава още един шанс за живот. Благодарност беше отправена и към проф. Емилия Христова – създател на неонатологията в България и към фондация „Нашите недоносени деца“.

Реанимационната маса не е първото дарение за сливенската болница от Силви Вартан. Преди години тя дари за нуждите на отделението лампа за фототерапия при лечение на жълтеница.

„През последните години процентът на недоносените деца се задържа в стабилни граници“, информира д-р Праматарова. За Сливен е по-висок /13,5/ от средностатистическия за страната /10-11%/. За първото тримесечие на тази година обаче се отчитат 19%, което е доста повече, в сравнение със същия период на миналата година. От началото на 2017 г. в болницата са родени 770 деца, 120 от които – преждевременно.

От днес Отделението по неанотология разполага и с нов иновативен апарат, който ще помага да се виждат добре съдовете на бебетата, особено на преждевременно родените, при които е необходимо непрекъснато да бъдат на венозни инфузии. Апаратът е закупен със собствени средства на болницата.