close
България

Нощни полицейски патрули в сливенските села

dimityr-velichkov-odmvr

Проблеми по сигурността и сътрудничеството бяха обсъдени на работна среща вчера с кметовете на селата в община Сливен и директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Величков. Бяха поставени на дневен ред ангажиментите на полицията за опазване на обществения ред и противодействието на престъпността в малките населени места и сътрудничеството с местното самоуправление. Основните акценти в разговорите бяха свързани с познанството на кметовете и населението с полицейските инспектори, обслужващи съответния регион, както и своевременната и бърза реакция при възникване на конкретна ситуация, изискваща намесата на правоохранителните органи. Набелязаха се редица мерки по отношение на сигурността, като ежедневното присъствие в селата на служители на „Териториална полиция“ и криминалисти. Отбелязан беше добрият резултата от действащите нощни патрули, което според анализа за дейността на РУ-Сливен води до намаляване на извършените престъпления и значително повишаване на разкриваемостта.  Всяка седмица се осъществяват операции по противодействие на конвенционалната престъпност на територията на РУ-Сливен, като целта е да се покрие по-голяма част от обслужваната територия с наличния ресурс. Създадена е организация, всяка вечер да има присъствие на патрулен екип в селата. Такива патрули има от няколко години на територията на участък „Петолъчка“, който обхваща 12 села. От началото на тази година е създадена организация, според оперативната обстановка, за полицейско присъствието през нощта на територията на всички 32 села в участък „Запад“, който обхваща и най-голям брой населени места.

Старши комисар Димитър Величков пое ангажимент да бъдат създадат мобилни групи от служители на охранителна, криминална и икономическа полиция. Тези екипи ще извършват, както наблюдение и контрол в селските райони, така и срещи с кметовете и населението по конкретни проблеми и възникнали конфликти. Служителите на участъци „Запад“ и „Петолъчка“ продължават своите активни действия, свързани с превенцията и съвместните инициативи с местното самоуправление, касаещи информираността и безопасността на населението.

Беше отчетен добрият резултата от проведената в края на миналата седмица полицейска операция. В хода на тази акция полицейски сила на РУ-Сливен са осъществили контрол и превантивни действия във всичките 44 населени места в обслужваната територия, като акцент в операцията са били слабо населените планински райони. Извършени са проверки на 256 лица и 167 автомобила и превозни средства с животинска тяга. Проверени са питейни заведения и търговски обекти. Констатирани са 52 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата на общината. По време на операцията не са регистрирани престъпления и нарушения на обществения ред.

До края на месец април ще бъдат проведени работни срещи на директора на ОДМВР-Сливен с кметове на селата в общините Нова Загора, Котел и Твърдица.