close
България

Областният управител на Сливен иска четири мобилни лекарски кабинета от МЗ

RZI

Областният управител Чавдар Божурски ще внесе искане в Министерството на здравеопазването да бъдат предоставени четири мобилни лекарски кабинета за нуждите на пациентите в отдалечените населени места в Сливенска област, където няма лекари и е затруднен достъпа до медицинска помощ. Мобилните кабинети са по педиатрия, фтизиатрия, акушер-гинекология, единият от тях е клинична лаборатория.

Решението да бъде потърсено съдействие бе по молба на директора на РЗИ д-р Петя Балулова. Тя бе отправена на работна среща в областната администрация по проблемите на първичната доболнична помощ, в която участваха още директорът на РЗОК д-р Андон Василев и представители на общините.

„През миналата година ни бе предоставен един мобилен кабинет по педиатрия. Със съдействието на лекарите от МЦ „Миркович“ бяха извършени 743 прегледа.  Имаме нужда и от останалите мобилни кабинети заради социалните и други специфики на населението в Сливенска област. От лечебните заведения ще ни подкрепят“ – съобщи д-р Балулова.  Д-р Василев заяви, че към момента са незаети 20 практики за общопрактикуващи лекари. А от действащите над 80 практики за джипита, едва 15 са в малките населени места в Сливенска област. Всички останали са в градовете, предимно в Сливен.

Представителите на общините съобщиха, че повечето села не се обслужват от общопрактикуващи лекари. Заради това се налага жителите, включително възрастни хора със затруднения, да пътуват до Сливен, за да получат медицинска помощ или само да си купят лекарства. „Едва в 4 села в община Котел има джипита. За съжаление, дори в Котел не успяхме да привлечем лекари, въпреки че им предложихме жилища без да плащат наем, кабинети. Имаме съвсем нов, оборудван Медицински център, но той е затворен, защото няма лекари“ – съобщи секретарят на община Котел Христо Карабекиров.

През миналата година Центърът за спешна медицинска помощ е реагирал на 19 377 повиквания, като близо 12 700 от тях са били спешните, а останалите – неотложните повиквания – каза д-р Мариета Божидарова от ЦСМП в Сливен. Центърът има по един екип в Котел и Твърдица, в Нова Загора екипите са два. „Точно възрастните хора в отдалечените населени места, където няма пряк достъп до първична доболнична помощ, влошават здравословното си състояние и звънят на тел.112, за да им помогнем ние“ – допълни д-р Божидарова.

Д-р Балулова съобщи, че от РЗИ са направени предписания на 6 здравни служби в община Сливен и на 1 в община Твърдица . „За съжаление, ако предписанията ни не бъдат изпълнени, ще бъдем принудени да затворим здравните служби“ – каза тя.