close
България

Областният управител Чавдар Божурски поздрави НУФИ – Котел за 50-годишния юбилей

kotel

На 03.06.2017 г. Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел отбеляза своя 50-годишен юбилей.

На тържествения концерт официални гости бяха президентът на Република България Румен Радев, народните представители Десислава Танева и Галя Захариева, заместник-министърът на културата Румен Димитров, областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Котел Коста Каранашев, председателят на Общински съвет – Котел Христина Чолакова, преподаватели, ученици, приятели и съмишленици на училището.

В началото на концерта празнично слово, посветено на половинвековната история на НУФИ-Котел, произнесе директорът Мария Градешлиева.

„Неслучайно е избрано това училище да бъде тук – в люлката на българското възраждане, защото котленци в продължение на векове съхраняват българския дух и традиции,“ каза в приветствието си президентът. „Вие сте не само визитна картичка на България пред света, но отваряте врата на света към всички нас, за да търсим едно по-голямо национално единение, да търсим и укрепваме нашия здрав български корен и нашите български идентичност и самосъзнание,“ завърши Радев и връчи на директора Мария Градешлиева плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ за принос към образованието.

От името на министъра на културата Градешлиева получи почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, Грамота за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Областният управител Чавдар Божурски се обърна към преподаватели и възпитаници с думите: „Тук се подготвят личности – отговорни, успяващи и талантливи, с които България се гордее. Вие творите част от националната и световна култура. Винаги носете в сърцата си българското наследство, което сте призвани да опазвате, развивате и разпространявате! Пожелавам Ви здраве, ентусиазъм и професионално вдъхновение, за да продължавате своята мисия!“

За своите гости учениците на НУФИ-Котел бяха подготвили богата концертна програма.