close
България

Община Бургас ще отоплява с минерална вода бъдещия Център за рехабилитация на деца във „Ветрен“

sistema-za-otoplenie-s-mineralna-voda

Благодатните качества на минералната вода ще се използват в широк диапазон в Центъра за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания и техните семейства. Социалното заведение се изгражда в квартал „Ветрен“ по проект на Община Бургас.

Водата от Минералните бани ще се използва като възобновяем източник на топлинна енергия. В момента се изгражда инсталацията, която ще захранва помещенията. Водата ще циркулира в тръби под повърхността на пода и алуминиеви радиатори, като по този начин ще поддържа приятна температура в стаите през зимните месеци и преходните сезони на годината.
Използването на термалната вода е един от най-екологичните варианти, тъй като се използва естествената й топлина и ако се налага подгряване, то е минимално. Нейните параметри са 55/45 градуса. От друга страна това е добро енергоспестяващо решение, тъй като в дългосрочен план експлоатационните разходи са значително по-ниски, отколкото с конвенционални методи на отопление.

За подгряването на водата за битови нужди в центъра е предвидена група от два плоски слънчеви колектора, със селективно покритие.

Лечебните свойства на минералната вода ще се използват и в специалния закрит басейн, който се изгражда в центъра за рехабилитация. Той ще е оборудван със специален лифт, чрез който децата с ограничена подвижност  лесно и удобно ще се потапят във водата, а след процедурите ще бъдат връщани отново извън басейна.

Рехабилитацията ще се извършва и с помощта на велоергометър и бягаща пътека. Уредите ще подпомагат укрепване на опорно-двигателния апарат. Извършването на процедурите във вода се прави с цел движенията на различните части на тялото да се извършват по-лесно.

Центърът за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания се изгражда от Община Бургас в рамките на проект: „Създаване на център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания и техните семейства на територията на община Бургас“, ДБФП № РД-13-144/14.09.2016г., финансиран по мярка 5 от Програма BG07 „Инициативи за обществено здраве“, осъществявана с финансовата подкрепа на  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.

Снимки: Община Бургас