close
България

Община Сливен започва ремонт на Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи

stoqn-markov-sliven

Община Сливен получи одобрение на проектно предложение „Основен ремонт на Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи”, съобщи на пресконференция ресорният заместник-кмет Стоян Марков.

Ремонтът е по Проект „Красива България” – 2017 г., Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”, финансирана от Министерството на труда и социалната политика. „Общият бюджет на проекта е 179 000 лв., като всички дейности по неговото изпълнение трябва да приключат до края на 2017 година. Финансирането е 50 на сто от проекта, останалите средства са за сметка на бюджета на общината”, посочи Марков.

Ще бъде извършен основен ремонт и преустройство на сградата на бившия Младежки дом в кв. „Република”, която е предоставена на Община Сливен от Областната администрация с договор за безвъзмездно управление. Целта е да се разшири материалната база на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за незрящи – Сливен.

С изграждането на новата база ще се повиши качеството на предлаганите услуги за незрящи на територията на общината, ще се създадат условия за разкриване на нови социални услуги и повече незрящи хора ще могат да бъдат обгрижвани. След приключване на строителните дейностите ползвателите на ЦСРИ за незрящи ще разполагат с помещение от 250 кв.метра. В него ще са оборудвани кабинет по готварство и полезни умения, кабинет по зрителна рехабилитация, кабинет по арт терапия, многофункционална зала, изграждане на помещения за фитнес и масаж – за двигателна рехабилитация.

Всички социални услуги, предлагани от Центъра ще бъдат изнесени в ремонтираната сграда, а сега действащото помещение /50 кв.м./ ще се използва за административно обслужване на потребителите.

„С този проект кметът и общинското ръководство изпълняват едно от поетите си обещания пред общността на хората с нарушено зрение – да разшири базата и услугите, които те получават. Провеждането на активна политика за предоставяне на нови и алтернативни социални услуги, т.н. социално включване, е сред основните приоритети в програмата ни за управление през настоящия мандат”, каза още Марков.

Предстои подписване на споразумение между Община Сливен и Министерството на труда и социалната политика за финансиране на дейностите по реализацията на проекта и провеждане на процедура за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажни/ремонтни дейности.