close
България

Община Сливен с активна дейност през последните 12 месеца в сферата на туризма

obtshina-sliven

Община Сливен продължава дейностите за подпомагане развитието на града като атрактивна туристическа дестинация. През последните 12 месеца бяха проведени редица мероприятия, които са част от политиката на общинското ръководство за развитието на туризма в региона.

През миналата година стартира новосъздаденият туристически сайт, в който е публикувана подробна информация за културно-исторически забележителности,

хотели, ресторанти, архитектурни паметници и други. :

http://infotourism.sliven.bg/actual/index.htm

Създаденият Консултативен съвет по туризма работи активно и осъществява дейностите, заложени в Годишната програма за 2017г. Организирани бяха събития, които предизвикаха интереса на жителите и гостите на града.

Съвместната работа на музеи, художествени галерии и други културни институти доведе до увеличаване на броя на посетителите и приходите им. През месец май с решение на Консултативния съвет по туризъм беше променено работното време на всички музеи, за да посрещат туристи  през всички дни от седмицата, без почивен ден, което също доведе до увеличение на туристите, посетили културно-историческите обекти в Сливен.

От месец април тази година до момента, в сравнение със същия период през 2016 г., се наблюдава трайно увеличение с около 20 процента на реализираните нощувки в местата за настаняване в област Сливен. Увеличава се броят на българските туристи.

Осъществи се масирана информационна и рекламна кампания на участието на крепост Туида в годишните награди на Министерство на туризма в раздел „Атракции”, в резултат на което беше спечелена първа награда в конкурса.  Това доведе от своя страна до активно популяризиране не само на крепост Туида, но и на всички културно-историческите забележителности на Сливен.

Общината участва със собствен щанд в 14-то издание на Международно туристическо изложение „Културен туризъм” 2017 – Велико Търново през април. Бяха представени забележителностите на града, информация за местата за настаняване, нови туристически програми и кампанията „Стани приятел на Сливен“. Министерството на туризма определи кампанията „Стани приятел на Сливен“ като добра практика за страната.

Община Сливен и интерактивната електронна  платформа I Love Bulgaria сключиха споразумение за сътрудничество. Чрез информация и навигация се популяризират  всички културни и природни обекти на територията на общината.

Предстои провеждане на инфотур за представители на туроператорски фирми, занимаващи се с вътрешен туризъм за български и чуждестранни туристи, както и много други дейности.

До края на тази и през следващата година още по-активно ще се търсят възможности за популяризиране на Сливен като дестинация за културен туризъм не само сред българските, а и сред чуждестранните туристи и туроператори.