close
България

Община Сливен участва със свой щанд в 36-ото издание на Туристическото изложение „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ София 2019

4

През изминалата седмица Община Сливен се представи със свой щанд на 36-ото издание на Туристическото изложение „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ София 2019. В него участваха над 380 изложителя от страната и чужбина.

В дните от 14 до 16 февруари на щанда на Община Сливен се представяха различни аспекти от богатството на района и се излъчваха видео материали от родния ни град. Ръководството на Общината беше представено от инж. Стоян Марков, заместник-кмет „Икономическо развитие“. Той участва в редица конференции, кръгли маси и срещи, в които представи новата визия и концепция за привличане на туристи в Сливен, както и бъдещите проекти за развитие на общината в областта на туризма и културното наследство.

Първият ден от изложението беше посветен на културното и историческото минало на Сливен и запознаване с Крепостта Туида под мотото: „Сливен, вековен и красив“. Екипът на крепостта беше домакин на щанда по време на изложението.

Вторият ден премина под мотото: „Сливен – люлка на българската индустрия и възраждане“. Акцент беше поставен върху занаятите и технологиите и запознаване с единствения на Балканите Национален музей на текстилната индустрия – Сливен. Той беше представен от директора Тони Димитрова. Тя презентираше възможностите за посещение на музея и разясняваше на заинтересованите особеностите на различните текстилни техники и древни занаяти като печатане върху текстил, плъстене и тъкане на кори.

През третия ден на изложението на фокус беше Природен парк „Сините камъни“ и възможностите за алтернативен туризъм в общината. Специално място беше отредено на обектите от кампанията „Стани приятел на Сливен“, която предизвика силен интерес сред посетителите.

По време на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ 2019 бяха промотирани културният и спортният календари на община Сливен, както и всички места за настаняване, отдих и добра храна в града под Сините камъни. Щандът на Община Сливен беше един от най-търсените, а най-често задаваните въпроси касаеха местата за настаняване и културния календар. Изненади с награди за посетилите имаше в две игри – „Тайните на Сливен“ и „Харесай страницата на Крепост Туида във Фейсбук“, които се провеждаха на място.

Бяха осъществени множество срещи с туроператори и агенции, организиращи екскурзии във вътрешността на страната. Получихме запитвания за възможности за провеждането на детски лагери в града. Екипът на Крепостта Туида получи висока оценка от Министъра на туризма Николина Ангелкова, която посети щанда и отбеляза, че „Крепостта Туида“ е сред „отличниците“ в предлагането и развитието на музейни туристически продукти.

По време на изложението се възползвахме от възможността да подадем заявка за участие и в предстоящото туристическо изложение „Вашата Ваканция – Бургас 2019“ , което ще се проведе през април.

На изложението Сливен беше представен като модерен град с вековна история и славно минало.