close
България

Общинската администрация ще предложи промени в организацията на Синята зона в Сливен

sinq-zona

Общинската администрация ще предложи паркирането в „Синята зона” да става от 9 до 17.30 часа, както и да се прецизира механизма за паркиране по местоживеене. Промените, свързани с организацията за паркиране в „Синята зона” на Сливен, ще бъдат внесени за одобрение от Общинския съвет през октомври, съобщи кметът Стефан Радев на пресконференция днес.

„Промените на часовия диапазон ще облекчат хората, които зареждат търговските обекти, както и тези, които водят децата си в детски заведения и спират за малко, в обхвата на синята зона. Също така, много хора свършват работа в 17.30 часа и тогава следва да е свършило действието на синята зона. Премахваме и изискването за хората, живеещи с постоянен адрес в централната част, където има синя зона, да нямат гараж, за да могат да ползват облекчението за преференциално паркиране с винетка”, посочи Радев.

Във връзка с паркирането по постоянен адрес цялата зона се разделя на 12 подзони. Така всеки може да паркира в зоната на постоянния му адрес.

Стикерите за паркиране по постоянен адрес на местоживеене се издават в двуседмичен срок, след подаване на заявление в община Сливен. Цена за месец за един автомобил е 10 лева. За втори автомобил на същия адрес – двоен размер – 20 лева на месец. За всеки следващ автомобил – троен размер – 30 лева на месец.

Таксуването за платено паркиране в Синята зона на Сливен се извършва чрез съобщение /sms/; чрез  предварително закупен еднократен талон; с талон от паркинг-автомат Presto Europe или чрез абонамент – „Служебен абонамент“, „Абонамент с карта“ и „Паркиране по постоянен адрес“.

В границите на „Синя зона“ се допуска платено паркиране, на точно определени паркинг места „служебен абонамент“ в работни дни. Лицата, които желаят да ползват тази услуга, подават заявление до кмета на Община Сливен за желаните от тях места. Към заявлението се прилагат документ за собственост на сграда или части от нея попадащи в зоната с въведен режим на платено паркиране, или договор за наем. Разрешение за „служебен абонамент“ се издава в двуседмичен срок. Служебният абонамент за точно определено място е 100 лева. При предплащане за 6 месеца се прави 5 на сто отстъпка.  При предплащане за 12 месеца отстъпката е 10 процента. Абонаментът, който включва паркиране в цялата зона, е 80 лв. на месец.

Шофьорите могат да заплатят престоя си в Синята зона чрез изпращане на съобщение на телефон 1344, с информация за регистрационния номер на автомобила. Стойността за един час е 1 лев, плюс цената на съобщение според тарифния план на мобилния оператор.

При съобщение за невъзможност за таксуване с sms, следва да изберете друг начин на заплащане на престоя си – с предварително закупен еднократен талон или с талон от паркинг автомат Presto Europe. В района на Кооперативния пазар – в края на пешеходната пътека, до масите за цветя, е монтиран автомат Presto Europe за закупуване на талони за платено паркиране. Всеки гражданин или гост на Сливен, може да закупи талони за паркиране от служител на предприятието „Градска мобилност“.

На нарушителите се поставят скоби, принудително се репатрират на наказателен паркинг. Гражданите могат да се обаждат за въпроси и разяснения на тел. 044/ 66 30 96, на цената на един градски разговор.