close
България

Общински съвет – Сливен проведе своето редовно заседание

sesiq

Редовното си заседание проведе Общинският съвет днес. Беше гласувано и прието предложението, да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината“ проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков и Иван Савов, за изключителен принос и заслуги за развитието на Сливенска община и за особени заслуги в областта на културата. Иван Савов е и носител на наградата на Община Сливен за изкуство и култура „Добри Чинтулов“ за 2018 година.

По време на сесията беше оттеглена една от точките в дневния ред, касаеща именуването на новоизградения парк по поречието на двата бряга на река Асеновска на Парк „Каймакчалан“. Местният парламент предложи да се проведе обществено обсъждане, на което жителите на Сливен ще имат възможност да дават предложения за името на новия парк.

Общинските съветници приеха изменение и допълнение на Наредбата за притежаване, отглеждане, контрол и регистрация на животни на територията на община Сливен. „ Изменението се налага заради настъпили промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и други по-висши нормативни актове. То касае уточняване на строителните изисквания спрямо помещенията, в които се отглеждат селскостопанските животни, уреждане на реда, по който могат да се допускат намалени отстояния, а именно с нотариално заверено съгласие от съседите“, заяви кметът Стефан Радев.

В рамките на заседанието беше приет Годишният доклад за наблюдението и изпълнението на Общинския план за развитието на Общината за 2017 г.

Местният парламент прие и изменение на бюджета на общината за 2018 г. Предложеното изменение е свързано с осигуряването на средства за извършване на ремонтни дейности на пропадналия през 2015 г. път в село Сотиря. Очаква се отпуснатите средства да бъдат възстановени на общината от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Други разходи са свързани с осигуряване на видеонаблюдение в село Ичера, изграждане на ограда на гробищния парк в село Горно Александрово и дофинансиране на специалната група за деца с множество увреждания в детска градина „Зорница“.

Бяха приети също и предложения за разпореждане с общинска собственост и отпускане на финансови средства и помощи на граждани.