close
България

ОДМВР- Бургас обсъди пътната безопасност и намаляване на риска от катастрофи

4

Първа по рода си превантивна среща с курсисти, на които предстои да проверят, чрез тест теоретичната си подготовка, бе проведена днес в учебен център „Таневи 2011“ с участието на зам.-кмета на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, автомобилният състезател Стоян Апостолов, организаторът на мащабното състезание по автомобилизъм „Писта Бургас“ Радко Петков началникът на ДАИ – Бургас Красимир Георгиев и началникът на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Бургас комисар Неделчо Рачев.

В срещата се обсъждаха теми за пътната безопасност, възможностите за намаляване на риска от катастрофи, както и новите текстове в Закона за движение по пътищата. Според водещия разговора – комисар Неделчо Рачев катастрофите са най-много през месеците май и октомври. Главните причини за настъпването им са : блъскането на пешеходец, неспазването на дистанция, навлизане в насрещното пътно платно, както и отнемане на предимство при възлови кръстовища. Повечето от допускащи катастрофи са на възраст между 19 и 27 години, с от 1 до 3 години стаж. „Ето защо обучението или трябва да е по-ефективно или да се провежда по-дълго време“, заключи експозето си комисар Рачев.

Организаторът на мащабното състезание по автомобилизъм „Писта Бургас“ Радко Петков демонстрира нагледно с филм какъв е изхода от челен удар с 40 км в час, при катастрофа с колан и без колан, при сблъсък с моторист с и без каска. Оказва се, че шофьорите, които имат малък стаж зад волана / между две и три години стаж/, започват да се надценяват и така стартират проблемите, убеден е Петков. Той препоръча да не се смесва състезателното с обикновеното шофиране, защото много млади хора, правейки се на състезатели, са останали на пътя. Според Радко Петков : „Това, което убива, е скоростта. Проблемът идва при момчетата, когато започнат да си вярват прекалено. Трябва да има реална самооценка“.

В беседата се включи и автомобилния състезател Стоян Апостолов, който сподели от собствен опит наблюденията си по отношение предизвикването на тежки катастрофи. Той посочи възловите места за настъпване на пътни инциденти, като и наличието на т.нар. „троен удар“ вследствие на катастрофата – първо в дърво или в друг автомобил, втория удар на тялото във волана и третия удар – на вътрешните човешки органи в корпуса на тялото, което поражда и най-големите здравословни проблеми / кръвоизливи, разкъсвания, а понякога дори и смърт/.

Заместник кмета на Община Бургас д-р Лорис Мануелян подкрепи изказванията на участниците в срещата, като благодари на своя инструктор Йордан Петков, когото видя в залата за това, че вече 35 години не е допуснал никакво пътно произшествие. Д-р Мануелян призова курсистите към повече разум и самообладание, търпение и професионални реакции зад волана за да спре война по пътищата, даваща повече жертви отколкото в реална военна ситуация. Заместник кмета пожела на курсистите успех при полагането на теоретичния изпит, като се ангажира подобни превантивни срещи да се превърнат в практика в Община Бургас.