close
България

ОДМВР-Сливен с мерки за обезпечаване сигурността и обществения ред по време на Великденските празници

odmvr040418

Комисар Владимир Демирев директор РД ПБЗН-Сливен, главен инспектор Димитър Кикьов началник РУ-Сливен и старши инспектор Диян Митев началник група „Пътен контрол” към сектор „Пътна полиция”-Сливен представиха на брифинг днес предприетите мерки, от страна на ОДМВР-Сливен, за обезпечаване на обществения ред, сигурността, пожарната и пътна безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни.

На територията на Областната дирекция е създадена  организация за недопускане на нарушения и инциденти и тежки пътни произшествия. Мерките, предприети в РУ-Сливен по отношение на опазване на обществения ред са в няколко насоки и са идентични с останалите районни управления в Котел, Нова Загора и Твърдица, отбеляза главен инспектор Кикьов. По отношение охраната на обществения ред е осигурено засилено полицейско присъствие при провеждане на църковните мероприятия както следва: на 6 април след 19,00 часа, на 7 април след 22,00 часа и на 8 април след 07,00 часа. В районите на четирите храма в Сливен ще има присъствие на униформени и цивилни полицаи. В селата на община Сливен е предвидено постоянно присъствие на полицейски служители около 8 от църквите, като за останалите ще бъдат подсигурени мобилни екипи, които да реагират на сигнали и възникнали инциденти. Началникът на РУ-Сливен отправи апел към гражданите да не се предвижват с големи раници и обемисти предмети, тъй като задължително ще бъдат проверявани. Няма да се допускат компромиси по отношение на сигурността.

През деня полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на град Сливен и участъците „Петолъчка” и „Запад”. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения.

Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол, а при нужда ще се търси съдействие на Агенцията по безопасност на храните .

Старши инспектор Диян Митев набеляза основните мерки, които са предвидени относно пътната безопасност с цел недопускането на тежки пътни произшествия в дните от 5 до 9 април. По отношение на трафика, който се очаква да бъде засилен, в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” ще бъде въведена забрана за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 5 април забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 9 април от 14,00 до 20,00 часа. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции, като на 6 и 9 април ще се проведе широкообхватен контрол в град Сливен. Всеки ден от 5 до 9 април ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта.

Във връзка с осигуряване на пожарната безопасност служители на Регионалната дирекция ПБЗН -Сливен са извършили предварителни проверки  на църковните храмове в цялата област. Проверени са 20 такива обекта, каза комисар Демирев, като в 6 от тях са констатирани известни несъответствия по нормативните изисквания за пожарна безопасност, за което са връчени на съответните длъжности лица разпореждания с мероприятия за изпълнения. Тези несъответствия са свързани с документацията, пожарогасители които са пропуснати да бъдат заредени в определен срок, както и недостатъчен брой пожарогасители. Освен проверките са проведени  и инструктажи на църковните служители и на тези, които ще вземат участие в предстоящите ритуали, за да не се допусне запалване, паника при струпване на много хора, като по този начин да се застраши живота на хората. Комисар Демирев обясни, че по отношение подготовката на пожарникарите тази седмица се провеждат тренировки и пожарно-тактическо изучаване на църковните обекти за бърза и ефективна реакция при инцидент. На 7 срещу 8  април ще бъдат осигурени дежурни екипи с пожарна техника в близост до по-големите църковни храмове в областта. За град Сливен такива екипи ще има до храм „Св.Димитър” и храм „Св.София”. В Котел, Нова Загора и Твърдица ще има по един екип с пожарна техника до най-голямата църква в населеното място.

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата за движение и  да не сядат зад волана пили.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ

ПРАЗНИЦИ

Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно.

След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО

  • Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
  • Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.
  • Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.
  • Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.
  • Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.
  • Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

  • Планирайте отрано и практично пътуването.
  • Използвайте светлата част на деня за придвижване.
  • Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.
  • Преди шофирането починете добре.
  • Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.
  • Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.
  • Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитнияг водач.
  • Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
  • Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
  • Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

  • Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
  • Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.
  • При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
  • При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
  • Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
  • При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
  • Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА

  • Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
  • Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.
  • Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
  • Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
  • Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

  • След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
  • Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
  • На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
  • Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция’’