close
България

Окончателна присъда за бизнесмен от Нова Загора

syd-vks-zala

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото срещу Пламен П. от гр. Нова Загора, осъден условно на три години „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от четири години за укриване на данъчни задължения за над 130 000 лв, съобщиха от съда.

Пламен П. е признат за виновен в това, че през периода от 16.08.2010 г. до 24.03.2014 г., в гр. Сливен, при условията на продължавано престъпление, като управител и представител на „Й“ ЕООД – Нова Загора, като посредствен извършител чрез Иван И. (управител на търговско дружество „С“ ЕООД – Нова Загора, на което е възложено счетоводното обслужване на „Й“ ЕООД – Нова Загора), избегнал установяването и плащането на данъци в особено големи размери – 87 989,11 лв. дължим данък по ЗДДС и 44 775,55 лв. дължим данък по ЗКПО.

Пламен П. представлявал търговско дружество„Й“ ЕООД – Нова Загора, което реално извършвало дейности, свързани с предоставяне на стоки и услуги в областта на топлотехниката и изграждането на инсталации.

Подсъдимият е признат за виновен и в това, че на 14.08.2011г., в гр. Сливен, като посредствен извършител чрез Иван Д. (управител на „С 7″ ЕООД – Нова Загора), с цел да избегне заплащане на дължими от „Й“ ЕООД – Нова Загора данъци по ЗДДС в размер на 1 002,00 лв., е потвърдил неистина в справка-декларация, която по силата на законa се дава пред орган на властта – ТД на НАП – Бургас, ИРМ – Сливен, за удостоверяване истинността на някои обстоятелства.

Освен наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от четири години съдът е наложил на Пламен П. и наказание конфискация на на ½ ид.ч. от лек автомобил „Опел Вектра”.

Решението е окончателно.