close
България

Отличават Община Бургас с награда за усилията да подпомага хора с репродуктивни проблеми

reproduktivni-problemi-bremennost

В понеделник Община Бургас ще бъде отличена с награда за усилията да подпомага хората с репродуктивни проблеми. Кметът Димитър Николов ще я приеме от „Движение за национална кауза“ (ДНК) – неправителствена организация, създадена в началото на 2016 година по идея на телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов, заедно с негови съмишленици и други популярни лица от различни сфери на обществения живот.

ДНК работи активно за реализиране на идеи, кампании и политики за справяне с демографската криза. Един от основните проблеми, върху които се фокусира организацията, е постепенното намаляване на нацията. Затова първата й кампания се нарича „Направи го за България“. Тя е подкрепена от Българската православна църква и Патриарх Неофит. Това е позитивна, неполитическа инициатива, насърчаваща раждаемостта, насочена към младите родители, многодетните семейства и двойките, които се нуждаят от асистирана репродукция. В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 година. Бъдещите или настоящи родители се записват, като публикуват във фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или на вече роденото бебе, с хаштаг #pravimgozabg. Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители. За всяка споделена бременност ДНК ще дари средства на Фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Записването за участие в кампанията продължава до 1 май 2017 г.

Община Бургас ще бъде отличена за участието си в създаването на Звеното по асистирана репродукция към УМБАЛ-Бургас. То отвори врати на 7 октомври 2011 г. За неговото изграждане и оборудване основна подкрепа оказа Община Бургас. До този момент тя е инвестирала в проекта общо 720 000 собствени лева. От създаването му до този момент, в Звеното са прегледани над 1000 двойки. Извършени са почти 500 процедури по асистирана репродукция. Засега има информация за 88 родени деца след извършени успешни инвитро процедури.