close
България

Още две междублокови пространства в „Меден рудник“ бяха преобразени

1

Още две междублокови пространства в най-големия жилищен комплекс на Бургас бяха обновени и вече предлагат нови възможности за отдих, забавление и спорт на хора от всякаква възраст. Благоустроените зони се намират между блокове 440, 441, 442, 443, 444 и 446, 447, 448, 451, 452 на зона Б в ж.к. „Меден рудник“ и преобразяват до неузнаваемост района покрай ДГ „Морска звезда“ и СУ „Константин Петканов“. Те могат да се ползват както от децата, които учат там, така и от хората, живеещи в този гъсто населен район.

Новите зони за отдих днес бяха символично открити с коледно тържество на децата от ДГ „Морска звезда“. Малките коледари зарадваха с песни и танци своите гости – зам.-кметът на Бургас Руска Бояджиева, директорът на общинска дирекция „Образование“ Веселина Таралова, инж. Димитър Бакалов като ръководител на проекта и директорът на ДГ „Морска звезда“ Сияна Желева.

Новите пространства предлагат общо четири детски площадки, предназначени за деца до 3 и до 12 години и кътове за отдих за техните родители. За спортуващите също е помислено. За тях са обособени пет спортни площадки с места за игра на шах, тенис на маса, бадминтон, батут, въжен град и фитнес на открито с разнообразни уреди. Освен асфалт, алеите са облагородени с ефектни настилки от декоративни павета. Монтирани са нови елементи на градското обзавеждане – пейки, кошчета за отпадъци и беседки.

Съществуващите зелени пространства са обновени и са създадени нови зелени площи с млада растителност. В зоната са приложени иновативни решения за оползотворяване на дъждовната вода за поливане. Поставено е енергоефективно улично и алейно осветление с цел повишаване сигурността и комфорта на жителите.

Обновените зони са свързани с общ маршрут, преминаващ през всяко от тях, обединяващ велоалея, алея за ролери и пешеходна зона. По този начин е съчетано пешеходно, велосипедно и автомобилно движение, като е осигурена максимална безопасност за всички участници.

Обособени са общо над 250 нови места за паркиране покрай СУ „Константин Петканов“, ДГ „Морска звезда“, новите площадки и близките жилищни блокове. Ремонтирани са прилежащите улици и тротоари, и са разположени подземни контейнери от градската система за сметосъбиране. При изпълнението на обекта са спазени всички изисквания за достъпност и безопасност.

Междублоковите пространства са облагородени като част от проекта на Община Бургас – „Осигуряване на балансирана градска среда в ЦГЧ, ж.к Възраждане и ж.р. Меден рудник“ – етап 1″, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“.

В последните години Община Бургас преобрази няколко подобни междублокови пространства в комплексите „Възраждане“ и „Меден рудник“ като ги превърна в любими места за отдих, спорт и развлечение на жителите им. Подобно благоустрояване предстои и в зона „В“ на „Меден рудник“ – между блокове 492-493-494-495, както и в други жилищни райони на града.