close
България

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

plenarna-zala-parlament

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов със 131 гласа „против“.

От гласувалите 235 народни представители 104 бяха „за“, а 131 – „против“. „За“ гласуваха депутати от БСП и ДПС. „Против“ бяха от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля“, съобщава bTV.

Трите партии обявиха аргументите за вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за несъстоятелни.

Темата сигурност е тема, по която трябва да се търси широк дебат, но, когато има популистки мотиви, които обслужват тясно партийни интереси, означава, че може популизмът да е най-голямата заплаха за националната сигурност, обясни от трибуната отрицателния си вот председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той съобщи, че вече е готов новият доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора и в него е написано, че българското правителство демонстрира значими усилия в сравнение с преходния отчетен период и затова страната ни е върната в групата, където, по думите на Цветанов, заслужава и е била от 2001 г. до 2013 г. Той припомни, че кабинетът на Пламен Орешарски е „пратил“ България в група под особено наблюдение заедно с Боливия, Антигуа, Габон, Гвинея, Камбоджа, Конго, Намибия.

Това ли иска БСП, да ни върне там отново, обърна се Цветанов към опозицията. И обяви, че социалистическата партия не може да бъде алтернатива на днешното управление, а по тема сигурност – „това е просто смехотворно“.

Председателят на групата на по-малкия управляващ коалиционен партньор – „Обединени патриоти“, Волен Сидеров призна, че при този вот изобщо не е имал колебания как да гласува, защото не е имало аргументи за него както на тези, които го внасят от БСП, така и отвън. Бяхме председатели на ЕС и нямаше отрицателно мнение за нас от партньорите, България е стабилна, добри думи бяха казани за сигурността по границите, припомни на противниците на управлението Сидеров.

Ако трябва да обясня отрицателния вот на ПГ на „Воля“, изгледайте имитацията на дебата от вторник, единственият резултат беше, че свалихте ниския рейтинг на институцията, обясни лидерът на партията и зам.-председател на НС Веселин Марешки защо депутатите му са били „против“. Той обеща, когато „Воля“ получи възможността да дойде на власт, да се докаже в управлението, във всичките му сфери. Хората гласуват за вас, какво получават – корупция, картели, обяви Марешки.

При гласуването в пленарна зала присъстваха министри от кабинета. Антон Кутев от БСП поиска премиерът Бойко Борисов също да дойде в пленарната зала.

Опозицията поиска свалянето на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че управляващите са се провалили с политиката си в сектор „Сигурност“.

Дебатите по вота се проведоха на извънредно пленарно заседание във вторник и продължиха едва час и половина, което доведе до взаимни обвинения между управляващи и опозиция. ГЕРБ упрекна БСП, че твърденията им, записани в мотивите, са несъстоятелни и дори не са използвали цялото време за изказвания на парламентарната група, за да ги аргументират.

От своя страна опозицията обвини депутатите от управляващото мнозинство и министрите, присъстващи на дискусията, че не са взели думата, за да защитят правителството.

Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата „корупция“. По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители.