close
България

Петър Москов с три обвинения заради скандала с ваксините

moskov

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде брифинг, докато на Москов му предявяват обвиненията в столичното следствие, предаде репортер на БГНЕС.

Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, каза Арнаудова.

Обвиненията към здравния министър в оставка са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година. Арнаудова обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за МЗ на Турция. „На 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, както и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването. От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер“, каза Арнаудова.

Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов.

Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

По отношение на Персенски е взета мярка „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов, заключи Арнаудова.

Арнаудова даде брифинг докато Москов все още бе в столичното следствие. На излизане той каза, че не разбира къде е неговото финансово прегрешение. Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди, заяви Москов.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина „Пентаксим“ като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина „Еувакс B“ срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението. Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров. /БГНЕС