close
LifeStyle

Пет здравословни ползи от тиквата

tikva

Когато споменаваме полезни храни, винаги трябва да добавяме към списъка и тиквата. Вкусна, ароматна, част от нашата есенна и зимна кухня, тя ни помага не само да поддържаме едно добро тегло, но ни прави по-здрави.

Вижте за какво още освен за сваляне на килограми е полезна тиквата.

Повече ситост
Тиквените семки са вкусни и са подходящи за всеки здравословен и диетичен режим на хранене. В една чаша от тях се съдържат около 1,7 грама фибри, а една чаша тиква осигурява до 3 г от полезните влакна. Фибрите са необходими за поддържането на добро храносмилане. Благодарение на тях се намалява рискът от появата на запек. Препоръчителният дневен прием на фибри е от 30 до 50 грама.
Ето защо е добре да включите в менюто си парче печена или варена тиква, особено ако спазвате диета. Тиквата създава усещане за ситост, забавя храносмилането и регулира нивата на кръвната захар.

За по-добър сън
Всички знаем, че има храни и напитки, които помагат да имаме по-добър сън. Тиквата е богата на триптофан – аминокиселина, която се превръща в серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, който ни помага да се чувстваме добре, да сме спокойни и щастливи. Хапвайте редовно тиква и ще си осигурите един пълноценен и здрав сън.

За силен имунитет
Тиквените семки са богат източник на цинк, който е много важен за организма, включително за засилване на имунитета, за клетъчния растеж и делене, за качеството на съня, настроението, за здравето на очите и кожата, регулиране на инсулина и мъжката сексуална функция.
Нездравословното хранене, преходът към друг сезон, са едни от най-често срещаните причини за отслабване на имунната система. Ето защо в началото на есента добавете повече тиквени семки към дневното си меню. Така не само ще засилите имунитета си, но и ще намалите риска от дефицит на цинк.

Полезна за очите
Наситеният оранжев цвят, тиквата си дължи на големите количества бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. Витамин А е от съществено значение за здравето на очите.
Една чаша тиква съдържа над два пъти повече от препоръчителния дневен прием на полезното вещество. Тиквата съдържа и лутеин и зеаксантин – два антиоксиданта, за които се смята, че могат да намалят риска от развитието на катаракта. Ето още една добра причина всеки ден да хапвате тиква.

Прави кожата по-красива
Тиквата е богата на два много важни за здравето и красотата на кожата витамини, а именно витамин А и Е. Когато я консумирате, вие подпомагате кожата отвътре. Тези два витамина са от съществено значение за синтеза на колаген, но и за предпазване на кожата от вредните слънчеви лъчи.
От друга страна, пюрето от тиква е чудесно за направата на домашна маска за лице. Към него може да добавяте зехтин, лимонов сок, жълтък и други продукти, които са подходящи за нуждите и типа на вашата кожа./az-jenata.bg