close
България

Пет мобилни лекарски кабинета получи Сливенска област

lekar

Пет мобилни лекарски кабинета са предоставени безвъзмездно на Сливенска област със заповед на министъра на здравеопазването, съобщава директорът на РЗИ – Сливен д-р Петя Балулова в писмо до областния управител Чавдар Божурски.

Два от кабинетите са педиатрични, по един – акушеро-гинекологичен, имунизационен и флуорографски. В тях лекари-специалисти ще извършват профилактични прегледи и имунизации до 5 ноември в районите на Сливенска област, където има по-големи групи лица със затруднен достъп до здравеопазване и неосигурени лица от ромски произход. По наблюдение на РЗИ, здравни медиатори и неправителствени организации, затруднени в достъпа до медицинска помощ са общности в гр. Котел, гр. Шивачево, селата Тополчане, Селиминово, Самуилово, Сборище, Съдиево, Коньово. Уязвими групи са установени в селата Градец и Сотиря, в градовете Нова Загора и Шивачево, в сливенския кв.”Надежда”, съобщава д-р Балулова.

Прегледите ще бъдат предшествани от беседи и информационни кампании сред населението, насочени към значението на профилактичните прегледи, имунизациите, храненето и отглеждането на малките деца, предпазването от най-разпространените инфекциозни и хронични незаразни болести и др.