close
България

Пет сиви жерава са забелязани в Атанасовското езеро

sivi-jerava

С идването на есента и рязкото спадане на температурите, чувствително се промени и обстановката в Атанасовско езеро. Хилядите дъждосвирци и розови пеликани, доминиращи през август и септември, продължиха пътя си на юг и отстъпиха място на пристигащите от север различни видове патици, които ще бъдат основните обитатели на езерото през следващите месеци.

В началото на октомври екипът, извършващ мониторинг на птиците в езерото, установи и първите пристигнали големи белочели гъски. Четири от тях бяха наблюдавани да се хранят в смесените ята от хиляди патици. Тези четири птици са предвестници на наближаващата зима, когато очакваме студът да докара от север стотици хиляди индивиди от този вид.

Едно от най-впечатляващите наблюдения е това на 5 сиви жерава, спрели да почиват в северните части на Атанасовско езеро. В миналото те са мигрирали масово през България и са били честа гледка у нас. Но днес сивият жерав е рядък за страната и наблюденията на този вид са винаги голяма радост. Екипът орнитолози установи и 12 розови фламинги, които стават все по-чест гост на нашите езера. Видът разширява гнездовия си ареал в Европа, така че вероятно няма да е голяма изненада, ако в близкото бъдеще се установят и първите гнездящи фламинги за страната точно в Атанасовско езеро.

Мониторингът на птиците се организира от Българско дружество за защита на птиците по проект „Солта на живота“, финансиран от програма LIFE+ на ЕК и изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.