close
България

Пием повече вино

vino

Консумацията на вино в България расте. Количествата изпито вино на глава от населението за последните 5 години са се увеличили от 7 на 10 литра, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). По думите му българските вина трайно се налагат на конкурси и изложения. Само за 2015 г. имаме 150 златни отличия от международни конкурси. Миналата година в Пловдив се проведе Световно първенство по вино (Concours Mondial de Bruxelles) и търговците сключиха солидни договори с винопроизводителите, каза директорът на Агенцията.

Коев очаква износът на вино, който в момента е 58-60 млн. литра годишно, да се увеличи през 2017 г. Шефът на ИАЛВ допълни, че вносът на вино в България е под 5%, а във Франция достига 47%. На вътрешния пазар се консумират между 110 и 120 млн. литра.

Като цяло според Коев тазгодишната реколта от грозде е с добро качество и показатели. Произведеното вино ще е достатъчно за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар и износ, така че годината е добра за лозаро-винарския бранш. /standartnews.com