close
България

Плодовете и зеленчуците поскъпват

magazin

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки, се повиши тази седмица с 2,9 на сто, до 1.383 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Цената на оранжерийните домати се запази 2,15 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скочи с 11,5 на сто, до 1,45 лева за килограм. Картофите поскъпват със 3,1 на сто и се продават по 0,67 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 2,09 на сто и се търгуват по 0,66 лева за килограм. Зелето поевтинява с 3,3 на сто и се продава по 0,58 лв./кг. Зелените чушки поскъпват с 4,2 на сто и се търгуват по 1,25 лв./кг. Червените чушки се продават средно по 1,60 лева.

Ябълките поскъпват с 1,0 на сто, до 0,97 лв./кг. Лимоните поевтиняват с 7,6 на сто и се продават по 2,20 лева за килограм. Гроздето поскъпва със 3,3 на сто, до 1,55 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,2 на сто и се търгува по 6,35 лв./кг; кашкавалът, тип „Витоша“, се купува по 10,76 лв./кг. Олиото поскъпва с 1,0 на сто и се продава по 2,05 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,20 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 1,8 на сто и се търгува по 4,07 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,28 лв./кг. Брашното, тип „500“, поевтинява с 1,0 на сто, до 0,97 лева/кг. Цената на ориза се повишава с 2,1 на сто, до 1,94 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.