close
България

Пореден проект на Община Сливен получи финансиране

Kachulka

Оперативна програма „Околна среда“ одобри за финансиране проектно предложение на Община Сливен „Укрепване свлачище на територията на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Качулка“.

Договорът беше подписан днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кмета Стефан Радев.

Проектното предложение беше подадено от Община Сливен по процедура чрез директно предоставяне „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях“, по приоритетна ос 4 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.

Укрепването има за цел да стабилизира и да възстанови трайно прилежащия терен, чиято деформация е резултат от интензивни. Това предизвиква свлачищни процеси и застрашава прилежащата пътна инфраструктура.

Свлачището е регистрирано през 2010 г., когато е установено свличане на земни маси по северозападния скат над единствения път към селището, свързващ административния корпус със сградите, където са настанени потребителите на социални услуги.

Участъкът, който ще бъде укрепен е с площ приблизително 850 кв. м, периметър 145 м. Предвидените строителни работи предвиждат почистване на площадката, изпълнение на обратен насип, преоткосиране на терена, изпълнение на ерозионен контрол, полагане на дренажни тръби, както и стоманобетонова настилка. Проектът предвижда също така изпълнение на строителен и авторски надзор.

 

Снимка: Министерство на околната среда и водите