close
България

Потомък на архитект Рикардо Тоскани посети Бургас

virdjilio-toskani

Вирджилио Тоскани е син на Марио Тоскани – син на брата на прочутия архитект, дал модерен облик на Бургас – Рикардо Тоскани.

Наследникът на прочутата италианска фамилия посети морския град и разказа интересни подробности за своите предшественици.

Вирджилио Марио Тоскани в момента е на 82 години. Женен е за българка и заедно със семейството си живее в град Раковски, Пловдивско. Говори изключително добре български език и е успял да съхрани снимки и документи за Рикардо Тоскани, с което се надява да се възкреси спомена за него.

Гостуването на Вирджилио се случи, след като от местната Източнокатолическа енория „Успение Богородично“ са издирили наследника на италианския архитект, превърнал Бургас в модерен и красив град.

„Рикардо Тоскани е оставил сърцето си тук, в стария Бургас, и е създал архитектурни шедьоври“, каза при срещата си с бургазлии Вирджилио. Той изрази надежда паметта на Рикардо Тоскани да не бъде забравяна, а мечтата му е в Бургас да бъде кръстена улица на негово име.

Специална благодарност към семейството на Тоскани изказа зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева. Тя му подари специален албум със снимки на стари сгради от Бургас и го увери, че Рикардо Тоскани никога няма да бъде забравен в морския град.

„Искам да ви уверя, че бургазлии носят Тоскани в сърцето си. От името на Община Бургас искам да ви кажа, че ние изключително много уважаваме делото му. Сградите, които е създал, са превърнали Бургас в модерен и европейски град“, каза Йорданка Ананиева.

По време на гостуването си в Бургаско Вирджилио посети още няколко места. Едно от тях е Малко Търново, където неговият баща Марио Тоскани е проектирал църква. Другото място, посетено от него, е Средец. Там Вирджилио е служил като войник в армията.

Днес подписът на Рикардо Тоскани стои под проектите на редица красиви обществени сгради и фамилни къщи. Безспорно за Бургас шедьовърът в неговата работа е катедралата „Св. св. Кирил и Методий“.

Рикардо Тоскани е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно, разположено до река Олона, Ломбардия, Австрийската империя, днес в Италия. Предполага се, че след завършване на политехническо образование в Италия, той е пристигнал в България през 1883 г. Тогава именно се продължава строителството на международната ж.п.линия в сектора от Саранбей (Септември) до София. След тази дата италианското дружество „Виталис“ предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел, пристигнали в България. Сред тях със сигурност може да се твърди, че е бил Рикардо Тоскани.

Освен с проектирането на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ между 1897 и 1907 г. арх. Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. Сред красивите сгради в Бургас, проектирани от Тоскани, са хотел „Империал“, „Модерен театър“, къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.

Сградата на музея „Петя Дубарова“ също е проектирана от Тоскани през 1926 г.

В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си замива за Котел (през 1928 г.) и там днес почиват останките на този знаменит архитект.

Неговият племенник Марио Тоскани е проектант и сградостроител, дал изключително много за архитектурната визия на град Раковски.