close
LifeStyle

Почивка на всеки 30 минути при работа с компютър

doktor

В света на информационните технологии компютърът е не по-малко нужен от перодръжката в миналото. Ползват го от работници до учени. Продължителната работа с него обаче създава и здравословни проблеми, пише в. „Монитор“. Най-честият е т. нар. сухо око. По – точно то се получава с резултат на неспазване на елементарна хигиена при заседяване пред монитора.

За да се опази зрението възможно по-продължително време здраво, трябва да си даваме почивка на всеки 30-40 минути, да завъртим стола и през прозореца да погледнем възможно най-далечната сграда или дърво. Това упражнение е за 3-5 минути. Друго много важно е, че увлечени в информацията, която получаваме, забравяме да мигаме. При това положение започва да се променя слъзният филм, говорим за синдрома на сухото око. В офисите има и климатик. В такъв случай трябва да се капят капки изкуствена сълза без консерванти. Разстоянието от очите до монитора трябва да е 70 см.

При хората над 40 години при всеки преглед за очила или смяна на очила трябва да се измерва и очното налягане. Това се прави, тъй като глаукомата е едно изключително сериозно заболяване, то не дава никакви типични оплаквания. Пациентът не знае, че го носи. При тази диагноза понякога се стига дори до загуба на зрението на едното око. Едно от малкото нетипични оплаквания, които могат да подскажат за нея е сълзенето на окото. То обаче може да се получи и в резултат на честата смяна на очила за близко гледане и това да подведе както пациента, така и лекаря. За това сериозно заболяване важна роля играе наследственият фактор.