close
България

Правителството прие промените, поискани от кмета Стефан Радев заради новата улица през поделението

stefan radev

Министерският съвет прие промените, поискани от кмета Стефан Радев заради новата улица, която Община Сливен ще изгражда между булевардите „Хаджи Димитър” и ”Бургаско шосе” и ще преминава през бившия зенитен полк.

Миналата година община Сливен поиска от държавата да отпусне средства за цялостното изграждане на улицата и в края на октомври беше подписан договор за 1 131 895 лева с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В министерското постановление обаче беше записано половината от парите да бъдат използвани за ВиК дейности. Разчетите на Общината обаче показаха, че тези дейности няма да са повече от 200 000 лева и средствата не могат да се използват по предназначение. През декември миналата година кметът Стефан Радев проведе среща в Министерството на регионалното развитие, на която поиска корекция на постановлението.

С днешното си решение правителството направи промяната като намали частта за „ВиК“ на 103 000 лв., а за част „Пътна“ увеличи до 1 028 895 лв.

„С решението си днес Министерският съвет отстрани установената от нас неточност при определяне на стойността на обекта и ще имаме възможност да продължим поетапно работата си“, коментира днешното решение на правителството кметът Стефан Радев.

Договорът е за изграждане на водопровод, канализация и улица с улично осветление през бившия военен терен, край паметника на 6 артилерийски полк, между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“. Община Сливен ще дофинансира част от дейностите, които не са включени в ангажимента на министерството, като в бюджета са предвидени средства за това. Изграждането на улицата е част от поетите ангажименти на кмета Стефан Радев и неговия екип за подобряване уличната инфраструктура в града, облекчаване на трафика, както и стартиране на дейности по промяна на пустеещите бивши военни имоти. Тepeните ca вĸлючeни в зoнaтa c пyблични фyнĸции, c виcoĸa oбщecтвeнa знaчимocт нa Интeгpиpaния плaн зa гpaдcĸo възcтaнoвявaнe и paзвитиe нa Cливeн.