close
България

Празникът „Златна праскова“ се провежда в село Гавраилово

1

16-то издание на празника „Златна праскова“ се провежда в сливенското село Гавраилово. Събитието се организира от Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметство село Гавраилово, НЧ „Слънце 1928“, Институт по овощарство – град Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова“ ООД, Национална служба за съвети в земеделието и се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Празникът „Златна праскова“ започна с приветствие на кмета на село Гавраилово Димитър Андреев. Кметът отбеляза, че въпреки различните периоди на икономическо развитие в страната, производството на праскови в сливенския регион се е развивало и съществувало, благодарение на многогодишните традиции, натрупания опит и усилията на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. По думите му, празникът е форма на сътрудничество между традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност.

„Празникът се превърна във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансиране на дейностите на земеделските производители. Целта на днешното събитие е да обедини основните ценности – фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората“, каза Димитър Андреев.

Кметът на община Сливен Стефан Радев откри събитието и изрази удовлетворението си от провеждането на традиционния празник, който обединява много хора в столицата на Долината на прасковите – село Гавраилово.

„Благодаря на кмета Димитър Андреев за енергията, с която поддържа традицията на този истински празник, в който се съчетава и веселието, и българският фолклор, но и участието на производителите на праскови в семинар за обмяна на добри практики, в среща на професионалисти“, каза Радев. Той изрази надежда за богата реколта и пожела успех на проявата.

Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Конкурсът се проведе за шеста поредна година от Национална служба за съвети в земеделието. В него участваха 10 земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждания. На първо място беше отличена Мария Тодорова от село Струпец, на второ място – Димо Димов от село Панаретовци и на трето място беше класирана Джулия Лесева от град Сливен.

Проявата продължи със семинар за производители. Проведе се дискусия „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие“, с участие на водещи специалисти от Института по овощарство“ – гр. Пловдив. Петя Куманова от Национална служба за съвети в земеделието изнесе лекция на тема „Възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.“.

Празнична програма ще съпътства празника през целия ден. Сред проявите са изложба на участниците в конкурс за любители фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова“, изложба на рисунки на тема „Праскова“, изложба на тема „Прасковата – минало, настояще, бъдеще“, демонстрация на правене на сладко от праскови, конкурси и др.

В програмата са включени още дискусия и представяне на препарати за растителна защита, посещение на насаждения от праскови, посещение на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова“ и конкурс за приза „Златна праскова“.

Кулминацията на празненствата е в 20 часа, когато ще започне вечер на певци и музиканти от Долината на прасковите.

На официалното откриване на празника „Златна праскова“ присъстваха кметът Стефан Радев, заместник областният управител Камен Костов, кметове на населени места, жители и гости на село Гавраилово. Поздравителни адреси бяха изпратени от народните представители Десислава Танева и Галя Захариева.