close
България

Празнична програма на Община Сливен по случай 3 март

hadji-dimityr-plotshad

В залата на Държавен куклен театър – Сливен, на 26 февруари, от 17 часа ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл „140 години Свобода“. В него ще участват поети и писатели от Съюза на рускоезичните писатели в България. Организатори са Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, съвместно с Руски информационен център и Държавен куклен театър – Сливен.

Изложба с икони от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович“ ще бъде открита във фоайето на зала „Сливен“ от 18.30 часа на 27 февруари. Участие ще вземат смесен хор „Добри Чинтулов“ при Народно читалище „Зора – 1860“ с диригент академик Методий Григоров.

Събитието е организирано от Община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович“.

„Клетва на първокласника“ с участието на първокласници от сливенските училища ще се проведе на площад „Хаджи Димитър“ на 2 март, от 12 часа.

Организатори са Община Сливен, РУО – Сливен, ОУ „Д-р Иван Селимински“.

На същия ден, от 12 часа в залата на Военен клуб ще се проведе празничен концерт на Военен духов оркестър – Сливен с диригент капитан Калин Гемеджиев. Военно формирование 22220 е организатор на събитието.

Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Регионален исторически музей – Сливен организират откриването на художествено-документална изложба „3 март“, от 17 часа в къща „Миркович“.

Празничен концерт организиран от Община Сливен ще се проведе от 18.30 часа в зала „Сливен“. В него ще вземат участие детски и младежки колективи от Сливен.

140 гайди ще засвирят на 3 март пред сградата на Общината от 10.30 часа.

Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци от 11 ч. ще се проведе официалната церемония по издигане Националното знаме на Република България и поднасяне на венци и цветя.Там ще бъде произнесено приветствено слово от кмета на град Сливен Стефан Радев и отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ.

В 12 часа, 140 военнослужещи ще носят 140-метров трибагреник по „Пътя към безсмъртието“ – от паметника на Хаджи Димитър, по улица „Г.С.Раковски“, до паметника на Панайот Хитов.

В 12.30 часа там ще се състои втората част от празничната церемония по поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит.
Организатори на събитието са Община Сливен и Военно формирование 22220.

По повод празника, от 12.45 часа ще се проведе54-та лекоатлетическа щафета „Освободител“. Тя ще стартира на булевард „ Г. С. Раковски“, до сградата на Съда и ще приключи на Новоселски мост. Победитетелите от щафетата ще бъдат наградени за своето представяне.

Община Сливен организира това събитие съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Детски комплекс.