close
България

Предадоха на съд шофьор, причинил смъртта на мъж и ранил две жени

syd-sliven

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Димитър Д. Той е подсъдим за това, че на 24.02.2018г. на път в близост до разклона за с. Драгоданово, общ. Сливен, при управление на МПС – лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил със скорост 113 км/ч, при допустима скорост за движение от 90 км/ч, и по непредпазливост причинил смъртта на 59 – годишен мъж и средни телесни повреди на две жени– престъпление по чл.343 ал.4 вр.ал.3 б. „б” предл.1 вр.ал.1 б.“в“ вр.чл.342 ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимият управлявал товарен автомобил в посока към с. Градец, общ. Котел. С превозното средство се придвижвали още 8 души (включително тримата пострадали). Подсъдимият се движил по път I – 6, в посока към пътен възел „Петолъчката“, платното за движение е двупосочно, с по една лента за движение във всяка посока, разделени с непрекъсната и прекъсната разделителна линии, като прекъснатата линия е отляво на посоката за движение на автомобила. Времето било ясно, движението се е осъществявало в светлата част на денонощието, при суха пътна настилка, без дупки и неравности с нормално износено асфалтово покритие. Движейки се по описания път, в близост до разклона за с. Драгоданово, със скорост около 113 км/ч, при ограничение от 90 км/ч,  Димитър Д. изгубил управлението над автомобила, в резултат на което превозното средство напуснало платното за движение и преминало в насрещната лента за движение. По същото време в обратна посока се движил Н.Х., управлявайки товарен автомобил „Мерцедес – Спринтер 208“. В резултат на отклоняването на автомобила на подсъдимия, пресичането на разделителната линия, той навлязъл в лявата за него пътна лента – лентата за движение на т.а. „Мерцедес“, при което подсъдимият виждайки насрещно движещия се микробус рязко завъртял волана на дясно. Вследствие на така предприетата маневра от Димитър Д., автомобилът се завъртял надясно, след което въпреки предприетото спиране от водача на насрещно движещото се превозно средство настъпил удар с т.а. „Мерцедес“.

В резултат на настъпилото произшествие починал 59 – годишен мъж, а неговата съпруга и друга жена, която също  пътувала в управлявания от Димитър Д. автомобил, получили средни телесни повреди.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 19.12.2018г.