close
България

Преди Коледа: Цените на свинското вървят нагоре

meso

Цените на свинското месо у нас продължават да се покачват и три седмици преди Коледа вече са с 15 – 17 на сто по-високи, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържищата.

През този ноември, за разлика от миналогодишния, цените на едро на свинското са с 17 % по – високи. Причината е Африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на 1/5 от тях. Още с избухване на заболяването през миналата година цените на свинското тръгнаха нагоре и от 2,50 лв. за килограм живо тегло без ДДС, по данни на комисията, вече са стигнали 3,40 лв./кг

Цената на килограм свинско месо, и то по цени на едро, надхвърля 10 лева, а цените на дребно достигат и до 13 лева. По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години.

Проблемът е, че вече и в европейските страни – големи производители, няма свинско месо на ниски цени. А оттам се правят доставки за големите търговски вериги у нас. Експертите предупреждават, че докато се възстановят стадата в България, през следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи.