close
България

Представителите на партии и коалиции в Сливен се разбраха за членовете на СИК

izbori

Представителите на партии и коалиции, представени в Европейския парламент, се разбраха за членовете на СИК в Сливен за предстоящите на 26 май европейски избори и подписаха протокола за комисиите. Очаква се Районната избирателна комисия да назначи членовете на секционните избирателни комисии до 30 април.

С решение № 11 на РИК от 15 април 2019 година, са определени общо 181 секционните избирателни комисии на територията на Община Сливен. В 12 от тях членовете ще бъдат 5, в 40 СИК-а ще има по 7 членове, за всички останали секции, ще бъдат назначени 9 членове. С решението на РИК във всяка СИК ще бъдат назначени включително председател, заместник-председател и секретар.

Ръководният състав на ГЕРБ и БСП се състои от по 181 души. 76 са на ОП, 71 на ДПС и 34 на „ВОЛЯ“. Решението на РИК гласи още, че в една секционна избирателна комисия не може председател, заместник-председател и секретар да бъдат от една политическа сила.

Подвижна избирателна секция ще бъде сформирана, ако до 11 май постъпят не по-малко от 10 заявления за гласуване. В съответствие с чл. 9, ал. 6 и ал. 9 от Изборния кодекс избирателни секции може да се образуват в болнични заведения и местата за задържане.

Миналата седмица кметът Стефан Радев и представители на политически партии и коалиции проведоха консултации за съставите на секционните избирателни комисии. Присъстващите бяха от ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, КП „Обединени патриоти“, ПП ДПС, ПП „ВОЛЯ“, КП „България без цензура“ и КП „Реформаторски блок“.

В официалния сайт на Община Сливен www.sliven.bg е създадена рубрика „ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – 2019 година”, където се помества актуална информация по организационно-техническата подготовка на изборите.