close
LifeStyle

Представиха новите книги, издадени от ОДФ

kn_2

В Информационен център „Европа директно-Сливен” на 28 юли се състоя представяне на най-новите книги, издадени с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. На събитието присъстваха представители на читалища от Сливен и региона.

Дора Куршумова, председател на фондацията и автор на повечето от книгите, представи новите издания „Светът на войводата” и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и подвизавали се из Сливенския Балкан”, написани в съавторство с Николай Бъчваров; „Моят Левски е…”, „Чудните килими от Котленско” и комплектът за оцветяване „Чудното килимче”, който включва шаблони на различните видове килими. Дора Куршумова запозна присъстващите с любопитни подробности около написването на всяка от книгите.

Присъстващите бяха впечатлени от съдържанието на книгата „Чудните килими от Котленско” и комплекта за оцветяване към нея. Научиха каква е разликата между котленските и чипровските килими, за ежедневието на котленската килимарка и т.н. Разбраха, че боите на котленските килими са толкова устойчиви, че едната страна на килима издържала цели 100 години, а другата – още толкова. Дора Куршумова разказа още, че за да запазят хубавите цветове на килимите, котленките разрязвали една зелка и с двете половини натърквали добре чудните постелки. Тя представи и уникалните шаблони за оцветяване, които представят различните видове котленски килими и сподели, че към книжката е имало огромен интерес по време на провелия се наскоро в Котел фестивал на килима.

За другите две книги, написани от Дора Куршумова и Николай Бъчваров, разказа Красимира Абраамян, секретар на читалище „Дружба 1993”. „Останах приятно изненадана от двете книги, които се четат на един дъх, сподели тя. Те са сериозно четиво, но написано увлекателно, като приказка. Книгите са толкова интересно написани, че лесно могат да се възприемат и от деца, и от възрастни. Признавам си, че от тях научих много любопитни неща за хайдутите, войводите и хайдушките чети. Особено интересни за мен бяха различните клетви, които са издирени и включени в книгите. Беше ми много интересно да науча как точно се е избирал войводата на четата, какви качества е трябвало да притежава и т.н. Много интересна е и картата на звездното небе, включена в едната книга. По звездите хайдутите са се ориентирали нощем. От страниците научаваме още как са се лекували хайдутите, къде четата е прекарвала зимата и още куп други интересни и любопитни неща за ежедневието им”.

Внимание по време на представянето бе отделено и на книжката „Моят Левски е…”, включваща творби от ученическия конкурс на тема „Моят Левски е…”, организиран по инициатива на клуб „Млади възрожденци” към Езиковата гимназия в Сливен. В конкурса участваха ученици от няколко сливенски гимназии и от училища т Нова Загора и с. Стоил войвода.

Срещата продължи с интересна дискусия по темите, засегнати във всички книги. Всички представители на читалищата от Сливен и региона получиха по екземпляр от всяка книга и се ангажираха да организират интересни събития.

Представянето на най-новите книги на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” се проведе с подкрепата на Глобален фонд за общностни фондации /GFCF/.

„Обществен дарителски фонд-Сливен”, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фондът събира средства чрез различни инициативи и е изпълнил над 50 малки проекта в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.