close
България

През миналата година Община Сливен е подпомогнала с над 40 хиляди лева двойки с репродуктивни проблеми

bebe

17 заявления за финансово подпомагане са постъпили през миналата година в Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен. Това се посочва в доклад за дейността на фонда от 1 януари до 31 декември 2016 г., който беше приет на заседание на Общинския съвет днес. От него става ясно, че 15 от двойките – кандидати за финансово подпомагане са отговаряли на условията и критериите от Правилника за работа на фонда. Една преписка е отложена за разглеждане до представяне на допълнителна документация, а на една двойка е отказана финансова помощ. Комисията е приемала заявления за финансово подпомагане през цялата 2016 година. Редовни заседания са провеждани всяка последна сряда на месеца, в който има постъпили заявления.

До месец декември 2016 г. на кандидатите за финансово подпомагане по фонда са изплатени 43 789,20лв. На двойките, които са кандидатствали през месец декември 2016г., одобрената финансова помощ ще се изплати през 2017г., като средствата са от бюджета за тази година.

Общинският фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен ,беше създаден през 2013 година. От неговото създаване до края на миналата година за финансово подпомагане са кандидатствали 75 двойки с репродуктивни проблеми. Родени са над 20 деца.