close
България

Препълнен площад на специалната предпремиера на филма „Далеч от брега“ в Ямбол

3

С препълнен „киносалон“ под открито небе в площадното пространство до Безистена в Ямбол премина предпремиерата на един от най-новите и успешни български филми „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев. Тази първа прожекция бе специален жест от страна на екипа на продукцията, тъй като основната част от снимките бяха направени именно тук през есента на 2017 година.

„В Ямбол ние получихме не само помощ, а истинска подкрепа от страна на кмета и на хората в общината, което ни позволи да работим абсолютно спокойно – нещо, което се случва рядко, а е изключително важно за един снимачен процес“, сподели преди прожекцията Костадин Бонев. „Разбирахме се от половин дума“, допълни още режисьорът и благодари на целия град за топлия прием и оказаното съдействие.

„Радвам се, че филм с толкова сериозен екип бе сниман в нашия град и че удържахте на думата си той да бъде показан пред масова публика най-напред в Ямбол“, каза от своя страна кметът Георги Славов.

На предпремиерата на „Далеч от брега“, която бе два дни преди официалното представяне в София на 11 септември, освен режисьорът Костадин Бонев, присъстваха и изпълнителният продуцент Тони Тодоров, операторът Орлин Руевски и звукорежисьорът Валентин Кирилов. Гости на Ямбол бяха и Пенко Господинов, Йоана Буковска – Давидова и Марий Росен от актьорския екип. Във филма участват и актьори от ямболския Драматичен театър „Невена Коканова“.

Възторжените аплаузи в края на прожекцията бяха израз на искрената благодарност на многобройните зрители, присъствали на това филмово събитие.

Макар и твърде „млад“, филмът вече е лауреат на редица национални и международни награди, сред които Награда за режисура от Кинофестивала в Ричмънд 2019, Награда на руската преса от Международния кинофестивал в град Сочи 2018, Награда за най-добра поддържаща роля на Стефан Вълдобрев от Фестивала във Валенсия през 2019. Последното признание бе на фестивала в Прага в началото на август тази година, където Костадин Бонев спечели наградата за най-добър режисьор, а приза за операторско майсторство грабнаха Константин Занков и Орлин Руевски.

„Далеч от брега“ тръгва по кината на 13 септември.