Вече навлязохме в сезона на гроздето и по пазари и зеленчукови магазини този прекрасен плод ни изкушава с аромат и вкус. Ако ви е омръзнало да ядете гроздето направо, или просто имате по-голямо количество и се чудите как да го оползотворите, може да си направите пресен сок от грозде.
Изцедете си пресен сок от грозде, който предпазва сърцето, чисти токсините и се грижи за здравето на черния дроб
Както всеки природен дар и гроздето е много полезно за човешкото здраве. То е богато на витамините А, В1, В2, С и РР, както и на множество минерални вещества. То съдържа калий, натрий, магнезий, желязо, арсен, йод, каротин, фосфорна и силициева киселина. Поради високото си съдържание на минерални вещества, лечението със сок от грозде донякъде е аналогично на лечението с минерална вода
Гроздето е един от плодовете с много високо захарно съдържание – около 20%, затова хора, страдащи от диабет трябва да бъдат внимателни с консумацията му. Сокът от грозде помага за освобождаването на организма от токсините, намалява високото кръвно налягане и предпазва от сърдечни болести.
То укрепва нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и има благотворно влияние за зрението. Препоръчва се при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката. Може да се използва и за диета и разтоварване на организма.
Изцедете си пресен сок от грозде, който предпазва сърцето, чисти токсините и се грижи за здравето на черния дроб
Прекрасният сок от грозде предпазва от инфаркт, помага за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, пази от анемия. Подпомага сърцето и черния дроб. Много диетолози твърдят, че гроздето помага за намаляване риска от две от най-смъртоносните болести в света, а именно коронарна болест и рак.
Полезният сок от грозде действа диуретично, разрежда съдържанието на червата и лекува запек, разрежда слузта в тялото ни, стимулира секрецията на храносмилателните жлези, предизвиква прилив на кръв в кожата, подобрява дишането на кожата и цялостното й състояние.
Сок от грозде се прави като чепките се раздробяват и се прекарват през сокоизстисквачка. Ако си го направите и със семките, дори става още по-полезен, тъй като гроздовите семки са богати на омега мастни киселини. Ако нямате сокоизстисквачка, може да смачкате гроздето и с ръце, а после просто да прецедите.