close
LifeStyle

Приемът на тези 3 лекарства води до затлъстяване

lekarstva-habcheta

Качвате килограми, но не знаете от какво е породено това? Хапвате здравословно, но килограмите продължават да се трупат?

Това може да се дължи на лекарства, които приемате, но едва ли сте се замисляли върху това.

Има 3 лекарства, които са с такъв страничен ефект. В никакъв случай обаче не бързайте да спрете приема на лекарството, преди да се консултирате с медицинско лице. То ще ви даде най-точни указания как да действате в подобен момент.

1. Антихистамини
Хората, страдащи от алергия, са добре запознати с ефекта на тези лекарства. Те неутрализират действието на хистамина, който е медиатор на алергичните реакции. Ако такива реакции се случват постоянно, човек е принуден непрекъснато да приема антихистамини.
Те помагат да се справят с болестта, но се оказва, че тези лекарства „помагат“ и наддават на тегло. Фактът е, че хистаминът намалява апетита и чрез неутрализиране на ефекта от това вещество ние съответно „изгаряме“ апетита.
В такава ситуация трябва да включите в диетата си по-голямо количество, но нискокалорични храни: зеленчуци (особено зелени листа) и плодове с ниско съдържание на захар.

2. Антидепресанти
От антидепресанти се наддава на тегло!
Не всички от тях действат по същия начин. В този случай, ние сме по-заинтересовани от селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, като Prozac. Ролята на тези лекарства при наддаване на тегло се дължи на факта, че те причиняват на човек чувство за загуба на енергия, слабост.
Мозъкът реагира на това чувство, „подбужда“ тялото, че трябва да „яде“, да яде нещо висококалорично, например, брашно и сладко. Ако в същото време водим заседнал начин на живот, излишните килограми няма да ви оставят да чакате.
Ето защо, когато приемате такива лекарства, трябва да намалите апетита си и редовно да имате добра физическа активност.

3. Лекарства за високо кръвно налягане
Те намаляват кръвното налягане. Наистина високото кръвно налягане уврежда както кръвоносните съдове, така и сърдечния мускул.
В резултат на това някои процеси в организма забавят наистина метаболизма. И това причинява наднормено тегло. За да се противодейства на този страничен ефект на антихипертензивните лекарства, се приемат диуретици.
Също така е хубаво да включите в диетата си храни, които помагат при храносмилането. Мазната храна е по-добре да се изключи от диетата. /zdrave.to