close
България

Приключи първият етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

pametnik 6_Armeiski polk

Приключи първият етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен – подмяна на бетонната фигура с реплика от месинг, която вече е монтирана на постамента. Това стана възможно след като Общината инициира кампания за набиране на средства за спасяването на паметника. Благодарение на събраните по дарителската сметка 20 576 лева средства от Общината, от сливенски фирми и граждани, първият етап от реставрацията е завършен. Проектът и пластичният модел на обновения монумент са дело на известния сливенски скулптор Стефко Кънев, с помощта на скулптора Кирил Стоянов – преподаватели в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ и сливналията Мартин Добрев – художник-реставратор в София. Отливката на фигуралната композиция е направена в „Марков студио“ ООД-София, под ръководството на управителя – скулптора Марин Марков. Голяма част от материалите за леенето са дарения от Министерството на отбраната и Централен артилерийски технически изпитателен полигон-Змейово.

Следващият етап включва реставрация на постамента и благоустрояване на пространството около паметника, като за това дарителската кампания продължава. Паметникът се намира в двора на бившия зенитен полк, като инфраструктурата около него не е облагородена и към момента няма достъп до него. Преди време Общинският съвет на Сливен реши фигуралната композиция да бъде изградена отново в близост до Колодрума, до Градската градина, но Министерството на отбраната не позволи преместването.

Автентичната фигура, която е силно ерозирала и с липсващи части, е пренесена в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в сградата на Първата текстилна фабрика. Дълги години Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен се намираше в риск от саморазрушение. Вследствие от ерозията на материала, скулптурната композиция имаше много сериозни проблеми: липсващи части, дълбоки пукнатини в бетона, силно ерозирали архитектурни и пластични символи, носещи реална опасност от рухване. В началото на 2017 година Община Сливен инициира кампания за набиране на средства за спасяването на Паметника на Шести артилерийски полк. Това е първата стъпка по обновяване на паметника, точно 96 години след неговото освещаване от Н. В. Пр. митрополит Иларион на 23 ноември 1924 година.