close
България

Проведе се евакуация при симулация на пожар в сградата на Община Сливен

DSC_5018

Над 110 души- граждани, които се намират в момента в общинската сграда и общински служители бяха евакуирани днес при симулация на пожар в северната сграда на Община Сливен. Всички се изтеглиха на безопасно място. С противопожарен автомобил огнеборците стигнаха до втори етаж на сградата, където имаше задимяване и общински служител се нуждаеше от помощ. Той беше свален на земята със сгъваемата стълба на противопожарната кола. Помощ беше оказана и на служител от първи етаж на сградата. Извършиха се и гасителни действия.

Старши инспектор Тодор Колев от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Сливен даде отлична оценка на занятието. „Действаше се професионално. Нямаше разминаване между действията, които се изпълниха- гасителна дейност и спасителна дейност“, коментира той.

„За 4 минути при план 9 минути беше извършена евакуацията на сградата. Наблюдаваше се работата на противопожарната служба. Екипът спаси пострадал със стълбата и пострадал служител на първи етаж в огнището на пожара, където му беше поставена кислородна маска“, обясни инж. Снежана Кънева, началник- отдел „Сигурност и управление при кризи“. Тя подчерта, че приоритетно се извършва спасителната дейности и изрази надежда, че занятието ще допринесе пожарникарите да са по- подготвени при защита от бедствие.

В занятието се включиха 9 пожарникари с два автомобила. На разположение беше и трети автомобил, който да се използва при необходимост.

Симулацията предизвика интереса на гражданите, които се спряха да гледат какво се случва и да правят снимки. След нейния край много деца, които в този момент минаваха край общинската сграда не пропуснаха да си направят снимки до противопожарните автомобили.