close
България

Проведе се заседание на Общински съвет – Сливен

syvetnici

Общински съвет- Сливен прие днес Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на община Сливен. Кметът на Община Сливен Стефан Радев заяви от трибуната, че промените се налагат във връзка с наредба на МОН, в която се въвеждат общи правила и критерии за прием на учениците в 1 клас. Той припомни, че при приема по миналогодишната общинска наредба 92 процента от децата са били приети по първо желание и че ако не е имало промени на национално ниво нямаше да се налагат промени в общинската наредба.

Със свое решение от днес Общински съвет- Сливен даде съгласие за разполагане Паметника на Шести артилерийски полк в УПИ I, кв. 665 при невъзможност публично да бъде експониран в естествената му среда и съгласно изискванията на Закона за военните паметници. Става въпрос за източния край на Градската градина, до Колодрума. Предлага се още кметът да създаде целева експертна комисия, която да контролира всички действия по консервация, реставрация и експониране на обекта.

Общинските съветници гласуваха и решение във връзка с предстоящо изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени или биоразградими отпадъци. Съгласно изискване на ОП „Околна среда“,днешното решение на Общинския съвет е Община Сливен да не прехвърля на трети лица собствеността на изградената инфраструктура, в т.ч. движимо и недвижимо имущество и съпътстваща инфраструктура за период от минимум 5 години от окончателното плащане на средствата за проекта по ОПОС 2014-2020 г.

На заседанието днес бяха гласувани разпоредителни сделки с общинска собственост. Подкрепа получиха и предложенията за финансово подпомагане на граждани.