close
България

Проведе се извънредно заседание на Областната епизоотична комисия

123

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе на 4 септември в администрацията. Повод за свикването му бе регистрираното огнище на заболяването „африканска чума по свинете“ в страната. „Вече имаме конкретни примери за проблемите, които възникват в подобни ситуации. Трябва да направим това, което е възможно на този етап, за да не се стига до трудни за овладяване казуси“, каза областният управител.

Превантивната кампания в Сливенска област започна през март, проведени са заседания на областната и общинските комиси, инструктирани са ловните организации за необходимите мероприятия при отстрел на болно животно в природата, каза д-р Пламен Пенчев, директор на ОДБХ. В индустриалните стопанства и стопанствата от тип „А“ в Сливенска област се отглеждат над 5400 свине, при строго спазване на мерките за биосигурност, посочи той. Всички останали се отглеждат в домашни условия, в стопанства от тип „заден двор“, като само единици от тях са регистрираните. Препоръките са да не се използват хранителни отпадъци за изхранването и животните да се държат в затворени пространства. При евентуално заболяване от африканска чума обезщетения от държавата ще получат само регистрираните собственици, подчерта д-р Пенчев. Африканската чума по свинете не е зооноза и не е опасна за здравето и живота на човека. Месо от заразено животно може да се консумира след термична обработка. Инфекцията изисква сериозно внимание, тъй като не е изработена ваксина, вирусът е силно устойчив, болестта се предава по всякакъв конкактен път и води до големи икономически загуби, каза още директорът на ОДБХ.

Участниците в заседанието бяха запознати с превантивните мерки, разпоредени със заповед на областния управител от 3 септември: проверки на всички видове и категории свиневъдни обекти, провеждане на инструктажи със собствениците за мероприятията по биосигурност и за изискванията за придвижване на домашни свине, засилен клиничен контрол. Със същата заповед кметовете на населените места са задължени незабавно да уведомяват ОДБХ при съмнение за африканска чума по свинете или при завишена смъртност на животните, както и да предоставят на компетентните власти информация за броя на отглежданите свине в домашните стопанства.

В заседанието участваха зам.областният управител Камен Костов, председател на комисията, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, директорът на ТД на ДАНС Николай Чиликов, представители на РЗИ, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, ОД на МВР и РД на ПБЗН, РДГ-Сливен, „Биофарм инженеринг“.