close
България

Провериха оградата за спиране на диви прасета от Румъния

IMG_1417

Над 110 от общо 133 километровото съоръжение за превенция срещу Африканската чума по свинете (АЧС) вече са изградени. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки в района на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардам и по цялото протежение на оградното съоръжение, простиращо се от Силистра до Дуранкулак. „Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица.”, допълни още заместник-министърът. Той подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението.

По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), беше установено и че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич д-р Каменов посочи, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.

„България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията й, подчерта заместник-министърът, като посочи, че са ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици. „Изключително благодарни сме на колегите от държавните предприятия и от структурите на ИАГ за разбирането и добрата работа, която извършват на терен по границата – не само изграждане на оградата, но и обходи за охрана, наблюдение и анализ на миграционното поведение на животните около съоръжението”, обяви заместник-министърът. Той посочи, че в разгара на летния сезон въпреки пренасочването на част от ресурса към северната граница, служителите в горите продължават и проверките срещу бракоиниерските набези и по контрол и охрана в горите на територията на цялата страна.

Само от началото на годината за 7-те месеца досега проверките са вече над 200 000, подчерта той, което е дори повече от миналата година за същия период. 110 хиляди от тях, са извършени от 6-те предприятия и техните поделения и близо 95 000 – от регионалните дирекции по горите на ИАГ. Общият брой установени нарушения са над 6000, подчерта заместник-министър Добрев, като са задържани над 8000 кубически метра дървесина, 200 МПС, 400 каруци, 200 моторни триона и други инструменти за добив на дървесина.