close
България

Прокуратурата в Бургас атакува разпоредба за шума в Несебър

prokuratura-syd

На 17.08.2017 г. Окръжна прокуратура-Бургас внесе в Административен съд-Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1  от „Наредба №1 за осигуряване  на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда , за безопасност на движението на територията на община Несебър”. Атакуваната разпоредба гласи следното:

„Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

  • от месец октомври до месец април включително – след 22,00 часа до 07,00 часа;
  • от месец май до месец септември включително –след 24,00 часа до 07 ,00 часа.“

Тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00.“

Предвид съществуващото противоречие Окръжна прокуратура-Бургас е сезирала Административен съд-Бургас да отмени горепосочената разпоредба  на чл. 3 ал.1 от  Наредбата, като незаконосъобразна.