close
България

Проходите „Шипка“, „Република“ и „Троянски“ са затворени за движение

snegorin-snqg

Високопланинските проходи „Шипка“, „Република“ и „Троянски“ са затворени за движение поради обилен снеговалеж и преспи. Ограничено е движението на всички моторни превозни средства на територията на област Разград, а в област Смолян автомобилите до 12 тона трябва да са задължително с вериги. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да ограничат днес пътуването в Източна България и Родопите и ако не им се налага спешно пътуване да отложат тръгването. Поради обилен снеговалеж и навявания е спряно движението на товарните камиони над 12 т през проходите „Котленски“ и „Ришки“, както и по републиканските пътища в областите Русе, Търговище, Ловеч, Шумен, Ямбол и Смолян. По първокласните пътища в областите Велико Търново и Монтана и по второкласния път Русе – Силистра също е ограничено движението на камионите над 12 тона.

Поради силен снеговалеж и вятър е спряно движението за МПС над 12 тона по първокласния път Кюстендил – ГКПП Гюешево и по второкласния път Дупница – Кюстендил. Заради почистване е ограничен трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистрала „Хемус“ от София до Боаза и по автомагистрала „Струма“ на територията на областите София, Перник и Кюстендил. 1233 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта.

Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия. За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.