close
LifeStyle

Пчелният прашец – натурален и естествен антибиотик

pchelen prashec

Пчелният прашец е наричан суперхрана и природен антибиотик. Този пчелен продукт е натурална бомба от витамини и минерали, като съдържа всички, за които се сетите. В състава му влизат въглехидрати, протеини и захари, естествени аромати и минерали, ензими.

И още – калий, калций, магнезий, цинк, мед, хром, фосфор, желязо, манган, фолиева киселина и много други, много витамин С и аминокиселини, заради чието съдържание е естествен еквивалент на антибиотичните препарати, пише „Дарик“.

И всичко това накуп, събирано от трудолюбивите пчели. Именно заради богатия му състав пчелният прашец е мощно антивирусно и антимкробно средство, което повишава имунитета и успешно защитава организма от инфекции.

Същевременно е благоприятен за растежа на клетките и тъканите. Пчелният прашец чисти токсините, спомага за намаляване на лошия холестерол и извеждането от организма на пикочната киселина. Незаменим е при борбата със свободните радикали. Твърди се, че прашецът не позволява развитието на тумори, спира растежа на раковите клетки. Повишава силата и издръжливостта на организма особено в моменти на силен стрес.

Еликсирът на живота е любима храна и на фитнес маниаците, които искат да трупат мускули, но им гарантира естествен произход.

Прашецът, събиран от пчелите, е и мощен афродизиак – повишава потентността. Въздейства положително и при диабет, като контролира нивата на кръвната захар. Стимулира производството на хормони и спомага по-дълго да се чувстваме млади.

Съхранява се на тъмно и сухо място, за да запази свойствата си за по-дълго. Приема се по една лъжица сутрин и вечер на гладно – за предпочитане, защото се усвоява по-добре. Някои държат да го смесят в кисело мляко, други – в сок или направо с меда.

Прашецът обаче съвсем спокойно може да се приема директно в устата, където се оставя да се разтопи, без да бързате да преглъщате. Желателно е още да не използвате метална лъжица, нито за прашеца, нито за меда, а по възможност дървена, може и пластмасова.

Добре е след прием на пчелен прашец за известен период от време да дадете кратка почивка на организма преди да предприемете повторно „зареждане“. А прашецът от своя страна ще ви спести дълго време разходката до аптеката.