close
България

Пътна полиция и БЧК в Сливен отбелязаха 29 юни – Международния ден на безопасността на движението по пътищата

1

За втора поредна година отбелязваме Международния ден на безопасността на движението по пътищата. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а в днешния ден са предвидени редица прояви и инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност. Всички те преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“.

През 2019 г. с решение на МС датата 29 юни е определена за единна дата за цялата страната. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се акцентира вниманието на водачите към безопасността на движението по пътищата.

През тази година институциите включват четири ключови теми- „Опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране”; „Скоростта”;  „Важността от поставяне на обезопасителен колан”;  „Безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците”.

Днес на бул.”Хаджи Димитър” в град Сливен доброволци от Българския червен кръст и служители на Пътна полиция при ОДМВР-Сливен проведоха разяснителна кампания, насочена към водачите на моторни превозни средства.  Акцент в инициативата е безопасността при движение в градски условия. Това включва отдаване предимство на пешеходци, толерантност към останалите участници в движението, повишено внимание към велосипедистите и към детските площадки в близост до пътното платно, използване на обезопасителни колани и системи за сигурност на децата в автомобилите.  На водачите бяха раздадени брошури, по проект на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за целите на кампанията и изработени  със съдействието на Пътна полиция в Сливен.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Поради тази причина 29 юни се отбелязва в национален мащаб и се реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.